Skola bryter praktik med XXL efter bestraffning

Av:  TT

Sportkedjan XXL får utstå hård kritik. Arkivbild.
Sportkedjan XXL får utstå hård kritik. Arkivbild.

Anställda på sportkedjan XXL:s butiker straffades med armhävningar när de kom för sent till möten eller inte uppfyllde säljmål, har en tidigare anställd berättat. Nu bryter en skola i Umeå med kedjan efter att en 17-åring som gjort praktik där utsatts.

Den 17-årige eleven gjorde praktik på XXL:s butik i Umeå och utsattes för samma bestraffning som en anställd vittnat om i SVT Nyheter, skriver Folkbladet.

– Det här är inget som vi värdegrundsmässigt kan stå bakom, säger skolans rektor Patrik Henriksson till tidningen.

Mamman berättar för Folkbladet att när sonen råkade säga kund i stället för gäst, som företaget sagt att alla anställda måste säga, bestraffades han.

– Det visade sig att även han hade tvingats göra armhävningar. Det hände till exempel när bussen var sen. Han trodde att det var på skämt men det fortsatte även efter det.

Efter att det hela blev känt ringde butikschefen upp mamman och tog på sig hela skulden. Kedjans vd Per Sigvardsson säger i ett uttalande att företaget tar händelserna på allvar.

"Det är givetvis helt oacceptabelt och disciplinära åtgärder är dessutom olagliga. Det här är viktigt, jag har jobbat hela helgen för att hantera det akuta och kommunicera internt att ledningen inte på något sätt står bakom. Vi kommer också att ta ett större grepp på frågan."

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN