Pär Nuder tvingas bort efter ”olämpligt beteende” på VM

Slår tillbaka: ”Ett karaktärsmord”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Pär Nuder har ombetts att lämna sin ordförandepost i styrelsen för Skistar, som bland annat driver skidanläggningarna i Åre och Sälen, skriver SVT Nyheter.

Den tidigare finansministern anklagas för olämpligt beteende under alpina VM – och lämnar nu sin post.

– Det här är värsta sortens maffiametoder, säger Pär Nuder till Aftonbladet.

Ekhaga Utveckling AB är majoritetsägare i skidanläggningsbolaget Skistar. Styrelseledamoten Göran Grosskopf säger att hela styrelsen för huvudägaren står bakom beslutet att be Nuder lämna sin post.

– Jag har informerat Pär om att vi har fått för många utsagor om de här beteendena och det gör att huvudägaren inte längre har förtroende vilket jag informerade honom om i måndags, säger Göran Grosskopf till SVT Nyheter.

Ungefär en timme efter att nyheten publicerats meddelas att Pär Nuder lämnar ordförandeposten.

”Skistars styrelseordförande Pär Nuder har meddelat styrelsen och valberedningen att han på eget initiativ avgår ur Skistars styrelse med omedelbar verkan”, går det att läsa i ett pressmeddelande.

Skistar: ”Inga rapporterade händelser”

Händelserna ska enligt SVT:s uppgifter ha ägt rum i februari, vid officiella sammanhang under skid-VM i Åre.

Pr-chefen på Skistar säger att hon inte har någon kännedom om olämpligt beteende från styrelseledamoten Pär Nuder.

– Vi kommenterar inte hur styrelsen tillsätts, eller ägarnas intressen. Men vi har inga rapporterade händelser om olämpligt beteende, säger Linda Morell.

Anders Örnulf, ekonomi- och finansdirektör på Skistar, uppger även han att han inte har kännedom om några olämpligheter.

– Nej, det har jag inte. Han meddelade oss att han avgår på eget bevåg, säger han.

Nuder: ”Värsta sortens maffiametoder”

Pär Nuder förnekar alla former av olämpligt beteende och säger att det rör sig om en maktkamp inom Skistar.

– Det finns ingen som helst substans. Det är någon som har planterat illasinnade rykten för att tvinga bort mig, säger Pär Nuder till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det som förvånar mig är att man gör det här på det här sättet. Utan att precisera någonting. Det är värsta sortens maffiametoder, ett karaktärsmord. Det skadar mig och skadar Skistar.

Hur fick du reda på det här?

– Jag läste det på SVT. Det är där de har planterat det här.

”Festade inte annorlunda”

Till Dagens Industri utvecklar han resonemanget om den påstådda maktkampen inom familjen Paulsson, som grundat och äger byggbolaget Peab.

– De här två grenarna av familjen är i övergång från en generation till en annan, och då sker slitningar, och det är precis det som har inträffat, och jag har råkat hämna mitt emellan i den här skärselden, säger Pär Nuder, och fortsätter:

– VM i Åre var fest och jag festade inte annorlunda än någon annan. Tvärtom representerade jag Skistar på två kungamiddagar, jag var värd för statsministern då vi pratade om OS-ansökan, jag deltog på otaliga middagar med internationella skidförbundet och jag såg varenda tävling – ingen har talat om för mig att jag har gjort något olämpligt. Det här är svepskäl för att få bort mig, säger Pär Nuder till DI.

Pär Nuder var finansminister i Göran Perssons regering mellan 2004 och 2006. Han är även styrelseordförande i Tredje AP-fonden och AMF Pension.

– Jag skickar in min avgång och vill aldrig ha med de här människorna att göra, säger Nuder till Aftonbladet.

▪▪ Aftonbladet har sökt Göran Grosskopf och Anders Sundström, som är styrelseordförande för Ekhaga Utveckling AB.

Pär Nuder. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson
Pär Nuder. Arkivbild.
Publicerad: