Nyheter

Den döde var massmördare

NYHETER

Blodshämnd bakom mordet vid Centralen

I går anhölls en 36-årig man för mordet utanför Centralen i Stockholm.

Hans pappa mördades för 20 år sedan - av den 42-åring han sköt ihjäl i bilen.

Aftonbladets kartläggning tyder på att dödsskjutningen är en blodshämnd.

En mycket tragisk historia ligger bakom det brutala mordet i förrgår.

Den börjar för 20 år sedan i Stockholmsförorten Brandbergen och visar att de finska romerna fortfarande tycks praktisera blodshämnd.

Den 8 september 1980 mördades fyra finska romer av en 22-åring som just skrivits ut från rättspsykiatrisk tvångsvård.

Morden utfördes på natten efter en utdragen spritfest, där 22-åringen, tre andra män och en kvinna deltog.

Dödade alla i lägenheten

När de tre männen somnat vid fyratiden på morgonen våldtog 22-åringen kvinnan under vapenhot. Under våldtäkten råkade han av misstag avlossa sin pistol och döda henne.

Skottet väckte männen i rummet bredvid, varav en var kvinnans fästman och en hennes bror.

22-åringen dödade alla i lägenheten. När offren hittades hade de skjutits och fått halsarna avskurna.

Den döda 20-åriga kvinnan hade han nödtorftigt gömt genom att slänga ner i hisschaktet. Hon hittades därför först dagen efter.

Bara någon vecka tidigare hade han fått sin första permission från Karsuddens rättspsykiatriska klinik. Den gången var han dömd för en mycket brutal våldtäkt.

Den nu gripne 36-åringen var bara 16 år då, men polisen fruktade ändå att det som inträffade i förrgår skulle ske. Den 9 september 1980 sa dåvarande chefen för våldsroteln Jan Magnusson till Aftonbladet:

Befarade hämndaktioner

- Vi befarar att morden kan leda till hämndaktioner.

Mördaren greps i Göteborg bara två dagar efter massmordet. Han hade offrens blod på sin skjorta, byxor och kalsonger. I mars 1981 dömdes han av Handens tingsrätt till rättspsykiatrisk vård och utvisning.

Sedan dess har han suttit i fängelse ett flertal gånger och frigavs i september 2000 från ett längre fängelsestraff på Hallanstalten.

Den anhållne 36-åringen som i går förmiddag anmälde sig själv till polisen är son till en av de mördade i Brandbergen och brorson till den våldtagna och mördade kvinnan.

Han tros ha begått mordet för att hämnas fadern och fastern.

Kommer från drabbad familj

Polisen är ännu mycket förtegen.

- Han är hörd och skäligen misstänkt. Häktningsframställan kommer troligen att lämnas in under söndagen, säger Lars Mark-lund vid polisen i Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har personer i den nu mordmisstänkte 36-åringens omgivning väntat på att något skulle hända. Han kommer från en familj som drabbats mycket hårt av brutala brott.

Före mordet på pappan och fastern i Brandbergen hade ytterligare tre av hans fars syskon mördats.

Trots att många finska romer säger att blodshämnd inte praktiseras längre pekar helgens dödsskjutning på motsatsen. Det bekräftas också av de experter som Aftonbladet talat med.

Den nu mördade 42-åringen föddes i Finland och vistades på olika barnhem under stora delar av sin uppväxt. Föräldrarna lämnade tidigt bort honom med motiveringen att han var "mer eller mindre dum i huvudet eller helt tokig" enligt förundersökningen från 1980.

När familjen flyttade till Sverige hade han bara gått ett år i finsk skola. Pappan stannade kvar i Finland för att avtjäna ett flerårigt fängelsestraff för dråp och invalidiserades senare efter en hämndaktion från den drabbade familjen.

42-åringen dömdes för en lång rad brott under sin ungdom. Vid tiden för massmordet i Brandbergen hade han försökspermission från psykiatrisk tvångs-vård på Karsudden för en brutal våldtäkt.

Satt av flera fängelsestraff

Efter morden i Brandbergen har han vårdats fem år inom rättspsykiatrin samt avtjänat en stor mängd fängelsestraff för olika vålds- och egendomsbrott.

Den nu anhållne 36-åringen misstänks för att i fredagskväll ha tömt sitt pistolmagasin genom den öppna sidorutan på 42-åringens bil utanför Centralen i Stockholm.

Han dödade mannen som dödade hans faster och hans pappa.

Han skottskadade 42-åringens 49-åriga kvinna.

Den mordmisstänkte 36-åringen är känd av polisen och talar ingen svenska. Större delen av hans familj bor i dag i Finland.

Aftonbladet lördag:

Romerna har förföljts i alla tider

Hämnden kan vänta i generationer

Olle Castelius

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter