Så hyllas Ingvar Kamprad världen över

avMalin Wigen

Med Ikea satte Ingvar Kamprad Sverige på kartan.

Hans död är en världsnyhet.

Så här reagerar omvärlden på ikonens bortgång.

1 av 10 | Foto: Skärmdump
Business Insider.

Ingvard Kamprad, Ikeas grundare, är död – han blev 91 år gammal. Han dog i sitt hem i Småland den 27 januari efter en kort tids sjukdom, skriver möbelföretaget i ett pressmeddelande.

– Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre och att leda genom att föregå med goda exempel, säger Torbjörn Lööf, VD och koncernchef Inter Ikea Group.

I dag har Ikea 362 varuhus i 29 länder och hans bortgång uppmärksammas världen över. I Tyskland toppas nyheten om hans död flera av de stora mediernas sajter – bland annat tidningen Bild som kallar honom för ”Mr. Ikea”.

Amerikanska tidningen New York Daily News skriver att han är ”en av Sveriges främsta entreprenör i historien”. Tidningen Daily Mail toppar med att han köpte kläder på second hand-butiker trots hans förmögenhet – och att han ångrar sitt nazist-förflutna.

Även BBC nämner Ikea-grundares koppling till nazismen.

”Ikeagrundaren hade fått frågor om hans tidigare koppling till nazistem, vilket han refererade till som 'det största misstaget' i hans liv”, skriver de.

Foto: Skärmdump

Och i Belgien är Ikeas flagga på halvstång i ett av varuhusen.

ARTIKELN HANDLAR OM