Rakhmat Akilov spelade in trohetsvideo före attacken

Av: Erik Wiman, Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Rakhmat Akilov spelade in en trohetsvideo före terrorattentatet – som aldrig publicerades.

Han chattade även med flera personer om att stjäla en lastbil och att tillverka en sprängladdning.

Den sista bilden skickade han inifrån lastbilen.

1 av 15 | Foto: MARCUS ERICSSON
Media samlas vid Tingsrätten.

Av stämningsansökan som lämnades in på tisdagsmorgonen framgår att Rakhmat Akilov förberedde attacken under flera månader. Han tog en rad kontakter via chattforum och erbjöd sig att genomföra ett attentat för IS räkning.

Motivet till brottet ska ha varit att tvinga Sverige att dra tillbaka sitt militära stöd i kampen mot IS i Irak.

Till en person i chatten skrev Akilov att han ville köra över otrogna med en lastbil. I en annan konversation skrev han att han ville tillverka en sprängladdning. Utdrag ur chattkonversationerna är delar av bevisningen mot Akilov.

Tog bild inifrån lastbilen

Rakhmat Akilov ska också ha deltagit i en chattkonversation med en av kontakterna in i det sista. Han tog bland annat en bild inifrån lastbilen han kapat, i riktning mot Adolf Fredriks kyrkogata, enligt stämningsansökan. Rakhmat Akilov hade vid upprepade tillfällen före den 7 april deltagit i konversationer med samma kontakt.

Kontakten ska ha tagits klockan 14.49.15, i samband med att dödsfärden inleddes. Fyra minuter senare nåddes polisen av larmet – att en lastbil kraschat in i Åhléns varuhus i Stockholm.

Akilov ska även ha varit i kontakt med samma person senare på eftermiddagen, mellan 15.00 och 15.31 och 15.36 och 15.45. Han ska då ha skickat bilder inifrån Arlanda Express-tåget, som han använde i samband med flykten från centrala Stockholm.

Enligt åklagaren Hans Ihrman handlar det om en chattkontakt i utlandet, som inte har identifierats.

Åklagaren har samlat en rad bevis mot Akilov som alla tyder på att den misstänkte gärningsmannen hade radikaliserats i sin tro. På nätet har han ofta sökt på olika propagandafilmer för IS. Han har även diskuterat andra terrorattentat och hur man tillverkar ett självmordsbälte. Kontakterna togs via olika chattprogram, bland annat WhatsApp, Zello och Telegram.

– Radikaliseringen har inte skett i direkt anslutning till terrorattentatet utan skett tidigare, säger Hans Ihrman.

Enligt Säpo har kontakterna tagits utanför Sverige. De har inte legat till grund för några ytterligare förundersökningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE