Åtalas för mordförsök mot polis – film visar knivattacken

avAdam Westin

En ung man åtalas för mordförsök på polisen Ted Eriksson i Björns trädgård i slutet av augusti.

Bevisningen utgörs bland annat av övervakningsfilm.

– Man ser förloppet där personen springer fram mot polismannen och sticker kniven i hals och nacke, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

1 av 4 | Foto: Alexander Nätterlund
Den misstänkte grips av polis.

Den 31 augusti blev polismannen Ted Eriksson knivskuren i nacken när han patrullerade i Björns trädgård vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm.

Ted Eriksson kunde lämna sjukhuset samma dag, men sade en vecka efter knivattacken att han haft ”extrem smärta”.

Nu åtalas den misstänkta gärningsmannen.

– Vi har väckt åtal mot en man för mordförsök på polismannen Ted Eriksson vid Björns trädgård den 31 augusti i fjol. Rubriceringen är försök till mord, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Mannen nekar till anklagelserna om mordförsök, enligt åklagare, som yrkar på att mannen ska utvisas.

Övervakningsfilmen ska bevisa mordförsök

Mannen greps på plats och anhölls samma dag misstänkt för mordförsök. Stockholmspolisen uppgav då att attacken skett till synes helt oprovocerat.

– Gärningsmannen kommer bakifrån och de känner inte varandra sedan tidigare. Vi vet ingenting om något bakomliggande motiv, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Bevisningen består av bland annat iakttagelser från vittnen och kollegor till polisen, samt övervakningsfilm som visar händelseförloppet.

– Man ser förloppet där personen springer fram mot polismannen och sticker kniven i hals och nacke. Det kanske snarast är fråga om vilken rubricering det ska bli, om det är försök till mord eller något annat, säger Daniel Suneson, kammaråklagare.

Det har rått oklarheter kring gärningsmannens ålder. Han har själv uppgett att han var 17 år när händelsen ägde rum. Men uppgifter i utredningen har pekat på att han är äldre än så, och efter en medicinsk åldersbedömning med röntgenundersökning har det konstaterats att han var över 18 år vid händelsen, uppger Åklagarmyndigheten.

– Vid förhandlingen kommer jag föra bevisning om att han ska bedömas som en person som är över 18, alltså en vuxen, säger Daniel Suneson.

Åtalas för brott på gymnasium

Den unge mannen som nu åtalas häktades den 2 september 2017, och var häktad fram till den 18 oktober. Sedan dess har han varit placerad på ett SiS-hem för ungdomar i Uppsala.

– Det är ett låst behandlingshem för ungdomar som har dömts för olika brott och som är ett alternativ för häktning. Det är ett något lättare ställe att vara på än ett häkte skulle jag säga, men ändock bakom lås, säger Daniel Suneson.

Utöver mordförsöket åtalas mannen för misshandel och olaga hot den 25 augusti, samt misshandel den 29 augusti. Händelserna ska ha ägt rum på Tyresö gymnasium, där mannen gick på ett språkintroduktionsprogram, mot två olika elever på skolan.

– Han hade börjat på Tyresö gymnasium några dagar innan. Jag har ingen uppgift om att han blivit avstängd från skolan, jag vet inte exakt vilka åtgärder man vidtog från skolans sida, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Ytterligare en person är misstänkt för misshandeln den 29 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM