Stök med raketer och smällare på nyår – flicka fick raket i ansiktet

NYHETER

Nyårsnatten blev stökig runtom i landet.

På flera håll sköt ungdomar raketer mot förbipasserande. I Södertälje skadades en person efter någon skjutit in en raket i en lägenhet och I Umeå fick en flicka en raket i ansiktet.

I Stockholm ska några ungdomar ha skjutit raketer i tunnelbanan.

Och i Skara blev en polis biten i handen under ett storbråk med ett 20-tal inblandade.

1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
Stökigt på Möllevångstorget i Malmö.

Det var vid busstationen i Skara som ett stort bråk utbröt under nyårskvällen.

Enligt polisen var ett 20-tal personer inblandade.

– En person greps för våld mot tjänsteman, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid region väst.

Den gripna bet en polis i handen och en annan fick något slag.

En annan person fick en lättare stickskada vid bråket och fördes till ambulans till sjukhus.

Bråket vid busstationen var långtifrån det enda som polisen i Västsverige ryckte ut på under natten.

– Det har varit ganska mycket att göra. Många fall av fylleri och misshandel. Totalt är det väl ett 50-tal som omhändertagits i regionen, säger Peter Nordengard.

I Södertälje skadades en person lindrigt efter att några ungdomar skjutit in en raket i en lägenhet.

En anmälan gällande allmänfarlig vårdslöshet och vållande till kroppsskada kommer att upprättas med anledning av raketen som gick in i fastigheten, skriver polisen på sin hemsida.

Raketer sköts mot poliser

Ungdomarna ska även ha skjutit raketer mot förbipasserande och poliser. Två personer omhändertogs och tre avvisades från platsen.

På andra håll i landet rapporteras det om stök med smällare och raketer.

I Västervik sköt ungdomar raketer in i byggnader och i Landskrona fick polisen spärra av ett övertänt parkeringsgarage.

I Landskrona sköts det också raketer i en trappuppgång och i Oxie utanför Malmö sköt någon raketer mot ett pendeltåg. I Landskrona kastades det också smällare mot bilar, rapporterar polisen.

Även i Lund, Helsingborg och Kristianstad rapporterar polisen att de ska ha skjutits raketer mot bussar, bilar och förbipasserande.

– I Kristianstad har det skjutits raketer och vid något tillfälle kastats sten mot poliser, säger Fredrik Bratt vid polisen region syd, som meddelar att ingen misstänkt har gripits för attackerna.

Polisen hade flertalet patruller på Möllevångstorget för att hålla ordning. Tidigare år har firandet varit mycket stökigt på platsen, med raketer som avfyrats i farliga riktningar.

I år hade polisen beredskap att lysa upp hela torget med strålkastare. Det bedömdes dock inte vara nödvändigt. Natten beskrivs som relativt lugn i staden.

– Vi har varit offensiva och det har varit betydligt lugnare än förra året. Raketer har skjutits, men upp i luften, säger Fredrik Bratt.

Flicka fick raket i ansiktet

En flicka under 15 år fick en raket i ansiktet under firandet på Rådhustorget i Umeå. Hon klarade sig dock undan med lindriga sårskador och smärta i ansiktet.

– Hon har haft en otrolig tur, men är naturligtvis påverkad av händelsen, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare.

Raketen avfyrades inom raketförbudszonen i centrala stan. Polisen har ingen misstänkt för brottet.

Butikslarm sattes igång

I Växjö utlöstes överfallslarmet när smällare och raketer avfyrades i en butik och i Kristianstad kastades det ut smällare från ett fönster.

Polisen fick i Växjö också rycka ut efter att någon hade haft sönder ett fönster på en skola med en fyrverkeripjäs.

I Stockholm larmades polisen till Hjulsta tunnelbanestation efter att några ungdomar avfyrat raketer.

Och efter tolvslaget var det stökigt i Husby, sedan polisen larmats för att bistå räddningstjänsten vid en brand på en balkong.

– Ett antal maskerade ungdomar avfyrade raketer mot polispersonal på plats. Det var ganska stökigt och vi kontrollerade ett antal personer, säger Anna Westberg på Stockholmspolisen.

Ingen ska ha skadats, men polisen uppger att ”ett par” personer avlägsnats från platsen.

”Sprang som gaseller”

I Linköping blev en person nedslagen och beskjuten med nyårsraketer efter att hen sagt till ungdomar att sluta skjuta raketer mot husfasader, rapporterar TT.

– Ungdomarna sprang som gaseller på savannen, åt alla håll, när vi kom till platsen så det är svårt för oss att lista ut vem som sköt, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl på polisen i Östergötland till Corren.

Retro: Nyårshelgen 1997 – gevärsman sköt från balkongen 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Landskrona