Moskén blev nedklottrad – med hakkors

På lördagsmorgonen upptäckte personal och besökare att någon klottrat stora hakkors längs fasaden på moskén i Stockholm.

– Det är tråkigt att det är så här, säger moskéns ansvarige direktör, imam Mahmoud Khalfi.

När personal och besökare anlände på lördagsmorgonen till Stockholms moské på Södermalm möttes de av stora hakkors målade runtom moskén. Troligen ditmålade under natten.

– Hela fasaden var täckt, klottret täcker cirka 15 meter, säger imam Mahmoud Khalfi, moskéns ansvarige direktör.

Nu inväntar de att en saneringsfirma ska tvätta bort hakkorsen.

Det är inte första gången som detta inträffat. Enligt Mahmoud Khalfi har de fått sanera bort olika typer av klotter 22 gånger under 2017 – och vid två tillfällen tidigare har någon målat hakkors.

– Det blir mer och mer omfattande. Det kommer mer brev med rasistiska inslag. Och det förekommer mer skadegörelse i form av krossade fönster eller klotter, säger han och fortsätter:

– Det är tråkigt att det är så här.

Vill ha övervakningskameror

De har sökt om tillstånd om att sätta upp övervakningskameror flera gånger men har fått avslag – med hänvisning till människors integritet. Mahmoud Khalfi hoppas dock att förvaltningsrätten ska tänka om, då de har överklagat det senaste beslutet.

– Jag hoppas att de ger oss ett tillstånd som kan hjälpa till på något sätt och avskräcka de som regelbundet attackerar moskéer.

Polisen var på plats på eftermiddagen för att dokumentera och upprätta en anmälan om skadegörelse. Det kan dock vara svårt att hitta gärningsmännen, enligt Eva Nilsson vid polisen i Stockholms presstjänst.

– Det är svårt när det upptäcks flera timmar senare. Vi får jobba på det för att se om det finns några övervakningskameror i närheten, säger hon.

Nu har folk varit på platsen och satt upp hjärtan på moskén för att visa sitt stöd.

Kärlek övervinner alltid hat (...). Ert stöd är ovärderligt och uppskattas otroligt mycket!” skriver de på sin Facebooksida.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN