Rymden

David fixade upp ett hobbyplan i rymden

Av: 

Louise Frilund

NYHETER

David Windestål från Hjo har tagit modellflygning till högre höjder.

Efter hundratals timmar av arbete kunde 24-åringen skicka upp ett radiostyrt flygplan i atmosfären – och följa allt via videolänk.

Det började med att David Windestål såg en Youtube-film där man skickade upp en kamera med en väderballong i luften. Då fick han idén om att göra samma sak fast med ett flygplan.

– Jag tänkte att det skulle vara helt fantastiskt att skicka upp ett flygplan med en kamera som jag kunde styra upp så högt att himlen inte längre är blå, säger David Windestål.

Men det tog flera år innan David Windestål hade kunskap och material till att göra verklighet av sin dröm. Och det tog många timmar av byggande och forskning för att genomföra projektet.

– Det fanns många svårigheter, så många saker som man inte tänker på. Elektroniken måste klara -50 C, andra delar har lätt att överhettas under delar av flygningen.

33 103 meters höjd

Det radiostyrda planet kom upp i 33 103 meters höjd över havet och David Windestål kunde följa allt genom ett par videoglasögon som visade det som kameran i flygplanet såg.

– Det är helt otroligt då det verkligen känns som att man sitter i modellen även om man egentligen är på marken.

Den lilla farkosten som hade en spännvidd på 600 millimeter var uppe i luften i totalt 108 minuter. David Windestål berättar att händelsen är mycket unik.

– Det är väldigt speciellt då det är svårt att få till en video och radiostyrd länk som fungerar på så långt avstånd. Ingen har försökt styra ett plan från en väderballong manuellt förut.

Nöjd och glad

David Windestål är nöjd med resultatet av sitt projekt.

– Jag lyckades med en stor del av målen jag hade satt upp, så jag är väldigt nöjd med resultatet i sin helhet. Bilderna däruppifrån är helt fantastiska, säger David Windestål.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rymden