Hedman jobbar för barns rätt till idrott

NYHETER

”Jag har byggt upp mitt liv från absoluta botten”

Foto: Blickar framåt I sin nya roll som ambassadör för den sociala plattformen Trig vill exmålvakten Magnus Hedman ge barn som inte idrottar en möjlighet att göra det.

Knark, rättsliga problem och ­depressioner – den före detta landslagsmålvakten Magnus Hedman hade nått botten.

Nu blir han ansiktet utåt för ett välgörenhetsprojekt som ska hjälpa utsatta barn.

– Det är ett kvitto på att jag ­tagit mig tillbaka som människa, säger han.

Nyårsdagen 2011 bestämde sig Magnus Hedman, 40, att det var dags att ta tag i livet.

Efter år kantade av knarkskandaler, problem med rättvisan och djupa depressioner började resan.

Nu har han nått fram.

– Jag har byggt upp mitt liv från absoluta botten, säger han.

Vill ha idrott för alla

Den före detta fotbollsmål­vakten fokuserar nu på ett nytt mål – att hjälpa utsatta barn.

Magnus Hedman är ambassadör och ansiktet utåt för den nätbaserade sociala plattformen Trig. De har i sin tur ett nära samarbete med den nystartade stiftelsen 2 Life Foundation som arbetar för barns rätt till sport och musik.

– Jag vill kunna se till att barn som inte får idrotta ska få göra det. Alla har rätt till det, säger han.

Magnus Hedman har tidigare varit ambassadör för stiftelsen Ren idrott som kämpar mot ­dopning inom idrotten.

När polisen hittade spår av dopningspreparatet stanozolol i hans blod och 55 tabletter i hans byxfickor fick han sparken.

– Jag har misslyckats i livet men tagit mig tillbaka. Jag är ett ­levande exempel. Det är mer kraftfullt än om jag bara hade suttit här och dinglat med medaljer.

Projektet är dock inte enbart välgörenhet för Magnus Hedman. Genom sitt bolag har han tecknat ett avtal med Trig. Går det bra kommer även hans bolag att tjäna pengar.

”En svår resa”

Sedan 17-årsåldern har Magnus Hedman befunnit sig i rampljuset. Som framgångsrik fotbollsmålvakt, som tv-personlighet – och för alla skandaler.

– Att öppna sin garderob och ­berätta om sina mörkaste hemlig­heter har varit en svår resa. Men det gör också att jag sitter här väldigt ren. Jag har berättat min historia.

Vet mer 2 Life Foundation

Med hjälp av sociala ­nätverk, som Trig, ska de nå ut till människor över hela världen. Förutom intäkterna från Trigs användare går projektet ut på att skriva­ ­låtar som ges ut till­sammans med artister och sportstjärnor.

Intäkterna till stiftelsen kommer att gå till organi­sationer som driver projekt under stiftelsens ­stadgar. ­Visionen är att i framtiden kunna skapa musik- och fotbolls­skolor för barn i utanförskap.