Youtube

Mammor mordhotades för Youtube-klipp

Av: 

Emma Kirkhoff

NYHETER

Amningsvideon ”Du kan amma här” blev en succé med 30 000 visningar på Youtube.

Men sedan kom mordhoten mot mammorna i videon som ammar till musiken från Gangam style.

– Det är tragiskt att människor känner sig så hotade av kvinnor och bebisar som bara ammar, säger Anouk Jolin vid studieförbundet Sensus.

I samarbete med föreningen Amningshjälpen jobbar studieförbundet Sensus med att utbilda blivande och nyblivna föräldrar om amning. Frågan om kvinnor ska få amma sina bebisar offentligt eller inte har länge varit het.

I ett försök att avväpna debatten tog föreningarna hjälp av humor och gjorde en egen variant av succé-musikvideon Gangnam style.

– Det var ett enkelt och avslappnat sätt uppmuntra familjer att känna sig bekväma med att amma offentligt. Vi ville lyfta frågan på ett annorlunda och roligt sätt, säger Anouk Jolin, projektledare vid studieförbundet Sensus.

Provocerade många

I ”Du kan amma här” kan man se hur en rad mammor ammar offentligt på olika platser i och omkring Falun, bland annat i en klädbutik, på en pizzeria och i en galleria.

Men det som skulle vara roligt togs av många emot som provocerande.

– Vi fick över 400 kommentarer på Youtube. Det var väldigt många kränkande kommentarer och två personer har också skrivit mordhot, säger Anouk Jolin.

”Ska mörda deras barn”

En person skrev: ”Jag ska hämnas genom att mörda deras barn”, en annan: "Tillåtelse att skjuta?", och en tredje: "Någon som har personinfo om dessa personer så att man kan trakassera dem?".

– Man blir ju orolig. Det är ju tragiskt att folk känner sig så hotade av kvinnor och bebisar som bara ammar, det är så förargligt, säger Anouk Jolin, som får medhåll av kollegan Maja Söderström, kursledare och amningsrådgivare.

–  Det är klart att det är obehagligt, särskilt när det kommer hot mot barnen. De får gärna tycka vad de vill om videon men det är tråkigt att vi inte fått någon konstruktiv kritik, säger hon, och tillägger att det är många som också har hört av sig med ros och sagt att videon har fått dem att våga amma offentligt.

Varför tror ni att folk har reagerat så starkt?

– Jag tror att många provoceras av kvinnor som tar plats. Sedan är kunskapen om amning otroligt låg och vi har tyvärr en trend i Sverige där amning inte får ta plats och synas. Därför tycker jag att det är viktigt att göra en sådan här video som visar att man kan amma var man vill, säger Maja Söderström.

Plockades bort

Efter bara tre dagar plockades videon bort, då hade över 30 000 personer tittat på den på Youtube.

Att den inte fick ligga kvar beror inte på hoten och kränkningarna, utan för att man ännu inte har fått rättighet från skivbolagen att lägga ut en egen version av Gangnam style.

Trots det går videon fortfarande att se på Youtube.

– Det är någon annan som har lagt upp den, den är utom vår kontroll nu, säger Anouk Jolin och berättar att man har anmält mordhoten till polisen.

Förundersökning nedlagd

Polisen i Falun bekräftar att man har fått in en anmälan om olaga hot, men att man har valt att inte inleda en förundersökning.

– Förundersökningsledaren bedömer att vi inte kommer kunna hitta tillräckligt starka misstankar mot en unik person bakom det här brottet, säger Stefan Dangart, kommunikationsansvarig vid polisen i Dalarna.

– Även om vi rent tekniskt skulle kunna ta reda på ip-adresserna bakom hoten så är det därifrån väldigt svårt att bevisa vem som suttit bakom tangentbordet.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Youtube

Amning