”Polisen prejar för att det är kul”

Publicerad 2012-09-14

Förra året skadades tolv polisbilar – per dag.

Tolv polisbilar skadades per dag förra året.

Trots krav på kunskaper i prejandet av flyende bilar är det ingen polis som genomgått utbildning.

– Man prejar ändå – för att man tycker det är kul eller för att man tror sig klara det, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin till tidningen Metro.

Han är verksam vid Umeå Universitet och han slog för ett par år sedan larm om den ökade antalet polisbilar som var inblandade i olyckor.

– Poliser har rätt att preja och köra över fartgränsen och bryta mot andra regler – men den rätten kan man ju inte använda om man inte kan köra säger Jörgen Lundälv till Metro.

Trots upprepad kritik och löften om bättring i trafiken har antalet polisbilar som skadas i trafiken fortsatt. Från januari till augusti i år anmäldes 2681 skador på polisbilar.

”Lätt att man åker för fort”

Per Engberg, sektionschef på Rikspolisstyrelsen slår i från sig kritiken om polisens framfart i trafiken. Till Metro säger han att poliser måste anpassa trafikbeteendet efter situationen.

– När polisradion går igång och man får ett jobb så kan man bli uppstressad. Då är det lätt att man åker för fort, och över sin kapacitet. Det är ingenting som förändras över en natt, säger Per Engberg.

Att poliser saknar utbildning i hur man prejar fordon tycker han inte är något konstigt:

– Hur skulle den utbildningen se ut? Och vem sätter sig i bilen som ska knuffas av vägen?, säger han till Metro.