Nyheter

Sidachef anställde släkting

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka anställde en släkting som projektchef.

Personen fick extremt hög lön – 100 000 kronor i månaden.

– Vi påpekade att det var olämpligt och vi tog också upp det med myndighetens över­direktör och Sidas styrelse, säger Lotta Hakelius, Sidas korruptionsutredare, till Svenska Dagbladet.

Charlotte Petri Gornitzka anställde en släkting som projektchef – och gav släktingen 100 000 kronor i månaden i lön.

När Sida 2010 skulle omorganiseras och banta sin personal med 200 personer anställdes projektchefen som skulle ansvara för förändringarna. Sida fick ett extra statligt anslag på 10 mil­joner kronor och chefstjänsten utannonserades externt, rapporterar Svenska Dagbladet.

44 personer sökte tjänsten. Generaldirektören Charlotte Petri Gornitzka godkände anställ­ningen och satte den i sammanhanget extremt höga lönen på 100 000 kronor i månaden. Genomsnittslönen på Sida ligger på drygt 37 000 kronor per må­nad.

"En intressekonflikt"

– Vi insåg att det kunde handla om en intressekonflikt eftersom generaldirektören skrivit på ett beslut som gällde en ingift släk­ting till henne. Vi påpekade att det var olämpligt och vi tog också upp det med myndighetens över­direktör och Sidas styrelse. Något brottsligt var det aldrig tal om och styrelsen gjorde också be­dömningen att det inte fanns någon anledning att gå vidare till Statens ansvarsnämnd. När an­ställningen sedan skulle för­längas efter ett år var det också överdirektören som skrev på beslutet, säger korruptions­utredaren Lotta Hakelius till SvD.

Inser att det var olämpligt

Charlotte Petri Gornitzka berättar för SvD att hon i efterhand inser att det var olämpligt att hon fattade det formella beslutet.

– Men dels var det inte jag som skötte rekryteringen, dels hand­lade det om min avlidne mans kusin som jag egentligen inte umgås med, säger hon.

Anledningen till att han fick en så hög lön förklarar generaldirek­tören med att Sida då var inne i ett mycket kritiskt och krävande läge.

Inte första gången

Men det är inte enda gången Charlotte Petri Gornitzka har ifrågasatts av Sidas egna korrup­tionsutredare, uppger SvD.

Vid ett annat tillfälle var hon på väg att göra en direktupphandling av en konsult som var en nära affärsbekant. Men det stoppades i sista stund.

–Här fanns också en möjlig intressekonflikt och en del fråge­tecken om upphandlingen. Så den avbröts, säger Lotta Hake­lius till SvD.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert: