Batmanmördaren log i rätten

avSofia Roström Andersson

1 av 5 | Foto: AP
Polisen Justin Grizzle lämnar rätten, han var en av poliserna som kom till biosalongen efter Holmes massaker.

Polismän berättar gråtandes om det som mötte dem när de kom till biosalongen.

James Holmes, som misstänks för Batmanmassakern, log när han såg sig själv på en övervakningsfilm från massakern.

Rättssalen är full av överlevare och anhöriga när åklagarna presenterar sin bevisning i målet.

När polisen kom till biografen i Aurora utanför Denver var det mörkt i salongen. På duken rullade fortfarande filmen.

En stund innan hade nu 25-årige doktoranden James Holmes, tungt beväpnad, gått in i salongen under premiären av Batmanfilmen "The Dark knight rises" i juli förra året. Sitt bruna hår hade han färgat rött och efteråt sa han att han var "Jokern", Batmans ärkefiende.

"Han lyste upp"

12 människor miste livet och 58 människor skottskadades i massakern som beskrivs som en av de värsta i USA:s historia.

Nu pågår en veckolång prövning i rätten där åklagarna måste bevisa för en domare att de har tillräckligt stark bevisning mot Holmes, som står åtalad på 166 punkter.

Överlevande och flera av offrens anhöriga är på plats i den fullpackade rättssalen, skriver New York Post.

När en övervakningsfilm som visar hur Holmes går in i salongen spelades upp i rätten log han.

– Jag såg det på honom när han tittade på filmen med sig själv. Jag släppte honom inte med blicken. När han såg sig själv, log han snabbt men kom sedan på sig, säger Tom Teves, som förlorade sin 24-årige son Alex, i massakern, till NY Post.

– Han lyste upp mer än en gång. Han var förtjust över att se sig själv. Han är inte galen, han låtsas bara vara det.

Många grät

Men när poliser, som kom till biosalongen efter skjutningarna, berättade om scenerna de mötte av rörde inte Holmes en min.

De flesta andra grät.

Polismannen Gerald Jonsgaard kunde inte hålla tillbaka tårarna när han berättade hur en kollega desperat sprang fram till honom med en sexårig flicka i famnen så att Jonsgaard kunde kolla om hon fortfarande hade puls.

– Jag visste att hon redan var död, säger Jonsgaard.

Flera av hans kollegor har i rättssalen beskrivit skriken, blodet och den otänkbara sorg de tvingades möta den där julinatten.

Stort intresse

Polisen Justin Grizzle berättade hur han körde en blodig pappa i ilfart till sjukhuset när mannen försökte hoppa ut ur bilen för att gå tillbaka till bion och leta efter sin sjuåriga dotter.

– Han öppnade dörren och försökte hoppa ut medan jag körde. Jag var tvungen att ta tag i hans axel för att hålla honom i bilen, han försökte gång på gång att hoppa ut, säger Grizzle, enligt NY Post.

Under prövningen, som inleddes i måndags och pågår i en vecka, presenterar åklagarna för första gången bevisen de menar att de har mot James Holmes.

Och intresset är stort.

Hundra människor ryms i rättssalen, men två andra salar – med plats för ytterligare 300 personer – är öppna för media, anhöriga, överlevare och andra som vill följa händelserna i rätten via videolänkar.