S: ”Inför obligatorisk gymnasieskola”

avNiklas Eriksson

NYHETER

Socialdemokraterna kallar det ett ambitiöst men realistiskt steg

Nio års grundskola räcker inte längre.

Nu vill Socialdemokraterna förlänga skolplikten till att gälla också gymnasiet.

”Att Sverige når en världsledande utbildningsnivå är nyckeln till framtidens jobb” skriver partiledaren Stefan Löfven på DN Debatt.

En välfungerande utbildningspolitik har varit Sveriges framgångsrecept. Men den sittande regering har valt bort utbildning och i stället sänkt kraven på elever och ambitionen för skolan.

Det skriver S-ledaren Stefan Löfven och partiets utbildningspolitiska talesman Ibrahim Baylan på dagens DN Debatt.

Därför vill de nu förlänga skolplikten – som i 50 år har varit nioårig.

”Inför vår partikongress föreslår vi därför att gymnasieskolan görs obligatorisk upp till 18 års ålder. Det är ett ambitiöst men realistiskt steg”, skriver de.

Anledningen till detta är den svenska skolans sjunkande resultat vilket också speglas i allt fler unga arbetslösa menar S-topparna.

”Ska framtida generationer kunna ha det lika bra eller bättre än vi krävs mer samarbete och mer gemensamt ansvar för skolan. Att Sverige når en världsledande utbildningsnivå är nyckeln till framtidens jobb men också till människors frihet att forma sitt eget liv” skriver Löfven och Baylan på DN Debatt.

Och avslutar debattartikeln:

”Därför är uppdraget att säkra alla ungas rätt till en ordentlig utbildning inte bara något vi har råd med – det är det som gör oss rika”.