Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

De tjänar miljoner på asylsökande

Publicerad 2013-04-07

Så har dömda och skuldsatta fått lukrativa kontrakt av Migrationsverket

Dömda och skuldsatta skulle ha stoppats.

Ändå har leverantörer med miljonskulder och brottsdömda fått guld­kantade kontrakt med ­Migrationsverket.

Kontrakt värda upp till två miljoner per månad.

Fadi Abdalrohman Alsekly, 32, har bott på anläggningen i Munkedal i ett år.

– Bästa stället i hela Sverige, säger han.

– Det är ett krig. Det är krismöten varje morgon. Vi har inte ens madrasser att lägga på golven längre.

Det sa Tolle Furegård, ­enhetschef på Migrationsverket till TV4:s Nyheterna i december 2012.

Bara i år väntas 54 000 flyktingar till Sverige och med dem en akut brist på bostäder. Ett desperat Migrationsverket har tvingats dammsuga landet efter ­boenden.

Avtalen är guld värda

Men vilka var det som fick kontrakten?

Vinnare i den akuta ­bostadsbristen är de camping- och hotellägare som tecknat kontrakt med Migrationsverket om att erbjuda tillfälliga asylboenden.

Avtalen kan vara guld värda.

Nivåerna på avtalen har reglerats i förhandlingar mellan Migrationsverket och leverantörerna.

I flera fall är kontrakten, maximalt utnyttjade, värda över två miljoner kronor per månad, visar Afton­bladets genomgång av myndighetens förteckning över alla tillfälliga boenden. Maximalt utnyttjat, med full beläggning av asylsökande på de olika boendena, är avtalen totalt värda över 700 miljoner kronor.

Camping- och stugägarna kan fakturera upp till 430 kronor per person och dag, inklusive mat, vilket innebär en månadshyra på nästan 13 000 kronor. Det motsvarar månadshyran för två ­genomsnittliga tvårummare i Stockholm.

Samtidigt finns hårda krav om leverantörernas lämplighet och i såväl lagen om offentlig upphandling som Migrationsverkets ramavtal står bland annat att leverantörerna inte får vara dömda för vissa brott eller ha skulder.

Men Aftonbladet kan avslöja att Migrationsverkets upphandling inte följer lagtexterna.

Skatteskulder inte OK

Enligt lagen får en leverantör uteslutas från en upphandling om denne har exempelvis skatteskulder, konkurser bakom sig eller är dömda för brott i tjänsten. Trots det finns flera exempel på leverantörer med skatteskulder. En av dem har runt en miljon i skuld till Skatteverket. Flera är dessutom dömda för just brott i tjänsten. Det gäller främst tre leverantörer som är dömda för bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och brott mot lagen om hotell- och pensionatsrörelse.

”De är professionella”

Aftonbladets granskning av leverantörerna visar:

Var tredje bolag har obetalda räkningar som gått till Kronofogden.

Var femte bolag har ­ledamöter med betalningsanmärkningar.

Var sjätte bolag har ­ledamöter som tidigare gått i konkurs.

20 av de 300 styrelse­ledamöterna i de 55 bolagen som ingår i granskningen är dömda för brott.

Bland dem finns ekonomiska brott som bok­föringsbrott och försvårande av skattekontroll. Ändå har dessa bolag utan problem kunnat få lukrativa kontrakt med Migrationsverket.

En av de personer som dömts för bokföringsbrott är entreprenören Jim Hoppe från Munkedal i Bohuslän. Han säger att det är ­ingenting som har legat ­honom i fatet i samband med att han lämnat in anbud till Migrationsverket.

– Nej, för Migrationsverket är en professionell organisation som tittar på hur det de facto fungerar på plats.

Enligt Hoppe är anbudsförfarandet en noggrann process.

”Jag är svartmålad”

– Jag lämnar in anbud med faciliteterna, alla myndigheters godkännande och Migrationsverkets egen ­ockulära besiktning, där de avgör om det är ett okej ­boende eller inte ett okej boende.

Att du är dömd för bok­föringsbrott är inget som de har frågat om?

– Nej, det handlar om att jag har råkat lämna in en ­deklaration för sent och just nu ligger det en proposition hos riksdagen om att det ­inte längre ska kunna klassas som bokföringsbrott. Jag fick böta 2 000 kronor, ungefär som för en fortkörning.

Jim Hoppe tycker att han har svartmålats i medier och att hans boenden håller mycket högre klass än vad som återspeglats.

– Jag tycker ni ska skriva om de människor som bor på asylboenden i stället, skriv om vad de har gått igenom för att komma hit.

Jim Hoppe driver bland annat asylboendet Rosenkullen i Munkedal.

DÖMD FÖR BOKFÖRINGSBROTT

Namn: Jim Hoppe, 51.

Asylboende: Ritas Hotell i Ställdalen, Västmanland och Rosenkullen i Munkedal.

Brott och skulder: Dömdes, utan att närvara vid rättegången, för bokföringsbrott i november 2011 sedan han misskött bokföringen i tre av sina bolag. Erkände i förhör och angav penningbrist som orsak. Har också haft omfattande privata skatteskulder på en halv miljon kronor och har två färska konkurser bakom sig i företagen Myshus AB och Thailand Dream Village AB.

Kontraktet värt: 2,22 miljoner kronor i månaden.

Bakgrund: Hoppe har genom företaget Sellpower Information Sweden AB två kontrakt med Migrationsverket som gäller boendena Ritas Hotell och Rosenkullen. Fullt utnyttjat kan kontrakten inbringa 2,22 miljoner kronor i månaden eller 74 000 kronor per dag.

Peter Grip driver Oppänge gård i Hisings Kärra.

STORA SKATTESKULDER

Namn: Peter Grip, 42.

Asylboende: Oppänge gård i Hisings Kärra/Bohuslän.

Kontraktets värde: 1,2 miljoner kr per ­månad.

Skulder: Har haft omfattande skulder och betalningsanmärkningar både privat och på företagen. Har en aktuell skuld till främst Skatteverket på 1 031 116 kronor. I företagen finns skulder för allt från felparkeringar till skatter för 450 000 kr. 2010 dömdes han att betala runt 72 000 kr till GE Money Bank. Han har två konkurser bakom sig. Affärskollega till Jim Hoppe.

Aftonbladet har sökt Peter Grip för en kommentar utan framgång.

Ove Djurberg driver Lits camping i Jämtland.

SLOG INVANDRARKVINNA I ANSIKTET

Namn: Ove Djurberg, 58.

Asylboende: Lits camping i Jämtland.

Brott och skulder: Djurberg misshandlade en kvinna med invandrarbakgrund som driver en pizzeria i närheten av hans camping sedan hon sagt att han körde sin bil långsamt. Kvinnan fick knytnävsslag i ansiktet och ytterligare ett slag med öppen hand i ansiktet. Ove Djurberg hävdade att han lagt två fingrar på hennes ansikte. Blåmärkena i ansiktet som dokumenterades vid läkar­undersökning samt vittnesuppgifter sa dock något annat och Djurberg dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst.

Kontraktet värt: 120 000 ­kronor per månad.

Bakgrund: Djurberg erbjuder genom enskilda firman Little Lake Hill Canoe­center (Lits ­camping) tolv stugor till Migrationsverket för 10 000 kronor per stuga och månad.

Ove Djurberg hoppas att av­talet med Migrations­verket ska ­visa sig vara en bra affär, men ­säger att det återstår att se.

– Vi får räkna på det här, jag har inte sammanställt än vilka kostnader det inneburit att ha stugorna öppna under vintern.

Domen mot Djurberg var ingenting som legat honom i fatet i samarbetet med Migrationsverket.

– Nej, det var ingen som ­frågade om det. Det är för övrigt en händelse som var för länge ­sedan och som jag fortfarande nekar till. Jag har aldrig varit våldsam mot någon.

Christoffer Lampinen driver Lindqvists hotell i Kiruna.

DÖMD FÖR SKATTEBROTT

Namn: Christoffer ­Lampinen, 40.

Asylboende: Lindqvists hotell i Kiruna kommun.

Brott och skulder: Dömdes i mars 2013 för försvårande av skattekontroll sedan Skatteverket gjort en revision.

Stora brister hittades i bok­föringen, brister som bland annat har lett till kassa­underskott på närmare 600 000 kronor.

Lampinen medgav brister, bestred ansvar för brott, men dömdes av Gällivare tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter.

I samband med revisionen upp­taxerades han också med 500 000 kronor och tvingades betala straffskatt efter att Skatteverket gjort en revision och funnit redovisnings­brister för taxeringsåren 2007 och 2008.

Kontraktet värt: 102 000 kronor per månad.

Bakgrund: Företaget AC Invest i Norr AB handlar enligt verk­samhetsbeskrivningen bland annat med begagnade fordon och sysslar med partihandel med konsument­­varor. Men företaget driver också Lindqvists hotell i Vittangi, med självhushåll, som har ett kontrakt med Migrationsverket om boende för asylsökande. Kontraktet är värt upp till 102 000 kronor i månaden. Nuvarande kontrakt gick ut den sista mars.

Lampinen säger att det inte har gjorts någon kontroll av honom i samband med anbudsförfarandet. Han vill inte kommentera sin ekonomi.

– Jag har inga skatteskulder nu, men som alla vet, ibland går det upp och ibland går det ner i affärer, säger han.

ANNONS