Bevisat: ”Kemisk krigföring i Syrien”

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

Brittiska militärforskare bekräftar att de bannlysta vapnen använts i konflikten – oklart vilken sida

The Times avslöjar i dag att det använts kemiska vapen i Syrienkonflikten, men det går inte att bevisa om det är president Bashar al-Assads regim eller rebeller som avfyrat dem.
Foto: AP/ The Times
The Times avslöjar i dag att det använts kemiska vapen i Syrienkonflikten, men det går inte att bevisa om det är president Bashar al-Assads regim eller rebeller som avfyrat dem.

Brittisk militär kan nu bevisa att kemiska vapnen har använts i Syrienkonflikten.

Men inte vilken sida som använt dem.

Misstankarna om att kemisk krigföring pågår i Syrien har funnits länge och FN står beredda att resa in i landet för att undersöka anklagelserna.

Men president al-Assads regim har vägrat att låta dem komma in i landet. Trots att de själva som begärt att en opartisk grupp ska undersöka anklagelserna, men bara i det specifika fall som regimen vill.

Kan vara nervgas

Men brittiska militärforskare har redan hittat kriminaltekniska bevis för att någon form av kemiska vapen har använts, avslöjar The Times.

Om det rör sig om nervgasen sarin kan de inte säkert bekräfta, uppger en källa för tidningen, skriver AFP. Däremot är det bekräftat att det rör sig om kemiska stridsmedel.

– Det har förekommit rapporter om att det bara varit någon form av ett kraftfull ämne som används för att ta kontroll över upplopp men så är det inte – det är något annat, även om vi inte säkert kan säga att det är nervgasen sarin, säger en anonym försvarskälla till The Times.

”Fruktansvärt brott”

Bevisen har hittats i jordprover som uppges ha smugglats ut ur Syrien från en område i närheten av huvudstaden Damaskus, skriver AFP.

The Times visar på sin sajt en bild av platsen där jordproverna ska komma ifrån.

Men det går inte att säga om det rör sig om en utbredd användning. Eller vem i konflikten som genomfört en kemisk attack. Enligt AFP går det inte att bevisa om det är ”president Bashar al-Assad eller rebellstyrkor som krigar för honom.

– Användningen av kemiska vapen vore ett fruktansvärt brott. De som har beordrat användandet av kemiska stridsmedel, och de som deltagit i deras användning, kommer att ställas till svars, säger icke-namngiven talesman för det brittiska försvarsdepartementet till tidningen.

I torsdags uppgav FN-diplomater att ”konkreta bevis” skulle finnas för att kemiska vapen använts minst en gång, utan att utveckla påståendet vidare.

Publicerad: