1 200 skadade av meteor

1 av 9
En av nedslagsplatserna strax norr om Chelaybinsk. Nu flockas diamantjägarna kring de ryska städer där rymdstenarna igår slog ner. Orsaken är att det kan dölja sig dyra diamanter och stenar i närheten av nedslagsplatserna.

avLeonard Goldberg

NYHETER

Plötsligt träffade meteoritsvärmen Uralbergen i Ryssland i natt.

1 200 personer ska ha skadats. Över 200 av dem är barn.

20 000 hjälparbetare har mobiliserats i området.

Meteoriten var bara två minuter från att träffa Malmö.

En meteorsvärm träffade centrala Ryssland natten till fredagen. Flera meteoriter exploderade när de i hög hastighet föll mot jorden, vilket bland annat orsakade urblåsta fönster och strömavbrott.

Rysk militär har hittat meteoritspillror på tre platser. Två slog ner i Tjerbakulsjön, väster om Tjeljabinsk, varav en bildade en sex meter stor krater.

Två minuter från Malmö

Meteoren var bara två minuter från att träffa Malmö. Tjeljabinsk, där meteoren slog ned, ligger på samma breddgrad som Malmö, fast 3 000 kilometer västerut, skriver Dagens Nyheter.

– Eftersom jorden rör sig med en hastighet av 30 kilometer per sekund runt solen så hinner vår planet 3 000 kilometer på 100 sekunder, alltså nästan två minuter.

– Det innebär att att om rymdstenen krockat med jorden bara en minut och fyrtio sekunder senare så hade den passerat över södra Sverige stället för över Tjeljabinsk, säger Patrik Norqvist doktor i rymdfysik vid Umeå universitet till Dagens Nyheter.

Skadades av splitter

1 200 människor uppges ha sökt vård efter meteornedslaget, meddelar det ryska inrikesdepartementet i ett uttalande enligt Interfax. Över 200 av dem uppges vara barn.

Två av de skadade får intensivvård, skriver den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

De flesta har dock lindriga skador av splitter från fönstren, skärskador eller mindre hjärnskakningar.

Stora materiella skador

Cirka 3 000 byggnader förstördes i varierande omfattning i Tjeljabinsk, meddelar stadens förvaltning. Av dem var 93 vårdinrättningar och 361 skolor och förskolor. Cirka 100 000 kvadratmeter fönsterglas har förstörts i den 16 minusgrader kalla staden.

Att ett säkerhetssystem stängde av gasen för hundratals hushåll i samband med explosionen, förvärrar situationen.

Skadorna efter nedslaget väntas uppgå till 210 miljoner kronor.

Zinkfabrik träffad

En zinkfabrik i miljonstaden Tjeljabinsk ska ha blivit träffad av en meteorit och totalförstörts.

20 000 hjälparbetare ska ha mobiliserats i området, skriver RT med hänvisning till katastrofmyndigheter. Tre flygplan spanar över de drabbade städerna, där flera mobilnät slutat att fungera.

Skolor hålls stängda

Alla skolor, förskolor och universitet i Tjeljabinsk håller stängt i två dagar, skriver RT.com.

Paniken i staden är stor.

"Jag är fortfarande ung, jag vill inte dö!" skrev en boende i området på Twitter strax efter meteornedslaget.

"Det är en mardröm ... jag skakar och gråter om vart annat", fortsatte hon.

Den tio ton tunga meteoren har troligtvis splittrats i det ögonblicket den flög in i atmosfären med en hastighet på 30 kilometer i sekunden. Därefter ska meteorpartiklarna börjat brinna.

Orolig befolkning

De brinnande meteoritpartiklarna som föll från skyn under morgontimmarna ledde till stor förvirring och oro bland boende i städer som Tjeljabinsk, Jekaterinburg och Tjumen.

– Något började explodera i luften och landade sedan på marken. Ett svart moln ligger över staden. Folk trodde att kriget har kommit, säger ett ögonvittne boende utanför Tjeljabinsk till Interfax.

– Jag stod vid en busshållplats för att vinka av min flickvän. Då kom det en blixt och jag såg en strimma rök på himlen och jag kände tryckvågen som krossade fönstren, säger ett vittne till Reuters.

"Planeten är sårbar"

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, som befinner sig på ett ekonomisk forum i den näraliggande regionen Krasnojarsk, säger att meteoriten är en "symbol för forumet".

– Jag hoppas det inte blir några allvarliga konsekvenser. Men det här är ett bevis på att det inte bara är ekonomin som är sårbar, utan även vår planet, säger Medvedev till den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Tjeljabinskregionen är centrum för en stor del av Rysslands tunga industri och hyser bland annat atomanläggningen Majak. Rysslands atommyndighet Rosatom uppger att läget på samtliga anläggningar är "normalt", enligt AFP.

En till meteor kan vara på väg

Ryska RT.com rapporterar att fler meteorer kan vara på väg.

– Det finns en hög risk att en till meteorit kan bryta jordens atmosfär inom de närmsta timmarna, säger Sergei Smirnoff på Pulkovos astronomiska observatorium till det ryska tv-bolaget Vesti, uppger RT.

Meteoren ska inte ha någonting att göra med asteroiden som väntas passera jorden i kväll.

Svenska Rymdstyrelsen skriver på sin hemsida att risken att drabbas av meteornedslag är mycket liten, men att Sverige jobbar aktivt med att utveckla metoder för att ge tidiga varningar om större asteroidnedslag.