Skogsröjaren hittade kropp som tros vara Tuula

1 av 5 | Foto: Skogsröjaren Filip Andronic hittade kropp som tros vara Tuula.
NYHETER

GÄVLE. Skogsröjarna hittade den döda kroppen som tros vara försvunna Tuula Lavikkala, 52.

– Vi var på väg till platsen söder om Älgsjön där vi skulle röja ungskog när vi plötsligt fick se något människoliknande mot ett träd, säger Filip Andronic.

Filip berättar att de först trodde någon skämtat med dem och att det var en docka som placerats mot trädet i den täta skogen söder om Gävle.

– När vi kom närmare såg vi att det var en människa. Jag ringde vår chef som slog larm till polisen. Jag visade sedan polisen till platsen.

Skogsröjarna tvingades avbryta sitt arbete efter fyndet i går morse och polisen inledde en teknisk undersökning.

Kroppen var illa åtgången och såg ut att ha funnits där under flera månader.

– Det gick inte att avgöra om det var en man eller kvinna, säger Filip.

Uppfattade ni hur personen var klädd?

– Nej, ingen av oss har några direkta minnesbilder av det. Vi var ju på väg till arbetet och gick ganska snabbt vidare till området vi skulle röja, säger Filip.

Kroppen har ännu inte identifieras men enligt Aftonbladets poliskälla tyder mycket på att det är den försvunna Tuula Lavikkala.

”Haft indikationer”

– Kroppen har skickats till Uppsala för rättsmedicinsk undersökning så vi vet ännu inte vem personen är, säger Mikael Hedström vid Gävlepolisen.

Det finns uppgifter om att Tuula Lavikkala brukade vistas i området ibland runt Älgsjön under bär- och svamptid?

– Ja, vi har haft sådana indikationer och även gjort vissa sök i området. Men som sagt vi vet ju inte om det är hon som hittats.

Även polistekniker från Gävle finns på plats vid rättsmedicin i Uppsala.

”Kontroll med tandkort”

– Det besked vi fått idag tyder på att identiteten kan fastställas först i början av nästa vecka, efter kontroll med tandkort bland annat, säger Hedström.

Tuula Lavikkala försvann 12 november föra året efter att ha avslöjats som förskingrare. Enligt polisutredningen misstänks hon ha förskingrat 20 miljoner kronor från sin arbetsgivare Gävle kommun.

Hennes vita damcykel försvann samtidigt med henne. Cykeln har ännu inte påträffats.