Leif GW Perssons glasögon kartlagda

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ena sekunden på nästippen, andra sekunden på huvudet.

Leif GW Perssons glasögon får sällan vara ifred när polisprofessorn framträder i rutan.

Det har en uppmärksam 90-åring från Alingsås lagt märke till - och fört statistik över GW:s glasögonbeteende under årets säsong av Veckans brott.

Att polisprofessorn har en fallenhet för glasögonskiftningar har nog inte undgått någon tittare - men en 90-årig man från Alingsås har tagit observationerna ett steg längre.

– Det började med en insändare i början februari. Då gick han ut och ville utmana läsarna med 20 kronor om hur många gånger GW skulle lyfta glasögonen upp och ner i nästa program, berättar Thomas Fransson, debattredaktör på Alingsås Tidning.

Rekordavsnittet sändes 29 januari

Mannen hade under flera avsnitt räknat glasögonskiftningarna och noterat 43 stycken den 15 januari, 46 stycken den 22 januari - och slog fast att rekordavsnittet sändes den 29 januari med 76 skiftningar.

– Efter ett tag hörde han av sig igen och noterade att avsnittet veckan därpå, den 5 februari, bara innehöll 19 skiftningar. Han skrev att det var "en synnerligen remarkabel nedgång! Vår enda förklaring är att Leif GW läst Alingsås Tidning", säger Thomas Fransson och skrattar. 

GW: "Jag är närsynt"

I snitt vandrar polisprofessorns brillor upp och ner 41,2 gånger per avsnitt. Men att Leif GW Persson läser lokaltidningen i Alingsås är något han dementerar när Aftonbladet når honom.

– Nej, nej - det tror jag inte, svarar han och förklarar glasögonskiftningarna med ett enkelt synfel.

– Jag är närsynt och rätt som det är måste jag kika på något längre bort. Jag har förvisso sådana glasögonen som gör att man kan titta på både långt och kort håll, säger han och tillägger:

– Men jag trivs inte med dem. Sedan handlar det nog om vanliga tics. Jag får väl tänka på det framöver.

Publicerad: