Tvingades jobba gratis i hemtjänsten

Ewa tvingades jobba gratis i hemtjänsten – och hon är inte ensam.

Politikerna känner till problemet men struntar blankt i det.

– Är man missnöjd får man väl vara med i facket, säger Björn Karlsson, vård- och omsorgsnämndens ordförande i Sollentuna.

När det fria vårdvalet i äldreomsorgen infördes 2009 slog regeringen fast att kommuner inte får snåla in på ersättning till hemtjänstföretag så att de anställda drabbas.

Men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Enligt en kartläggning som Kommunalarbetaren gjort dumpar kommuner i Stockholm lönerna för hemtjänstpersonalen. 

Resultatet blir att anställda inte får betalt för det arbete de utför.

Jobbade 12 timmar - fick lön för 7

Ewa, 33, jobbade mellan 2010 och 2012 som timvikarie på ett mindre hemtjänstföretag i Järfälla kommun. Vissa dagar arbetade hon 12 timmar - men fick bara betalt för 7. Företaget betalade nämligen inte för tiden det tog att flytta sig mellan kunderna.

– Ägaren sa att Järfälla kommun är dålig och inte kan betala för det, så därför kan hon inte heller göra det, säger hon till Kommunalarbetaren.

På tidrapporten såg det ut som hon tagit väldigt långa luncher, i 180, 270 eller 330 minuter. ”Lunchen” var i själva verket obetald restid mellan kunderna. Ofta hade Ewa inte tid att ta någon lunch alls.

Enligt henne är det likadant för alla timanställda som jobbar på företaget.

"Avtalen lägger vi oss inte i"

Kommunalarbetarens granskning visar att privata vårdbolag i Vallentuna, Sollentuna, Danderyd, Täby och Järfälla inte betalar sina anställda för restiden mellan kunderna.

Trots att Sollentunas kommun i en utredning slår fast att det finns företag som inte betalar för restiden gör politikerna ingenting.

– Vad arbetsgivaren har för avtal med arbetstagaren lägger inte vi oss i. Är man missnöjd får man väl vara med i facket, säger vård- och omsorgsnämn- dens ordförande Björn Karlsson (M).

Fotnot: Ewa heter egentligen något annat.

Publisert: