Hariri premiärminister i Libanon – igen

avTT

Foto: Dalati Nohra/AP/TT
Libanons president Michel Aoun tar emot Libanons återvalde premiärminister Saad al-Hariri.
Foto: Bilal Hussein AP/TT
Saad al-Hariri har blivit återvald som Libanons premiärminister. Arkivbild.

Den sunnimuslimske politikern Saad al-Hariri har utsetts till premiärminister i Libanon – för tredje gången. Flyktingkrisen och att hålla landet utanför konflikterna i regionen är två utmaningar för en kommande regering, framhåller han.

Den 48-årige al-Hariri, som fick brett stöd i parlamentet, säger att han ska försöka bilda en regering så fort som möjligt. Den framtida alliansregeringen kommer sannolikt att återspegla Hizbollahs växande politiska inflytande landet. I parlamentsvalet den 6 maj fick den shiamuslimska gruppen 70 av parlamentets 128 platser tillsammans med sina allierade.

Framtidsrörelsen, som är al-Hariris parti, förlorade mer än en tredjedel av sina platser. Men enligt den libanesiska konstitutionen måste premiärministerposten innehas av en sunnimuslim.

I samtal med journalister utanför parlamentet bekräftade al-Hariri, på nytt sin politik att hålla Libanon utanför konflikterna i regionen. Han framhöll också de fortsatta utmaningarna med flyktigkrisen, då Libanons befolkning ökat med en tredjedel sedan inbördeskriget i grannlandet Syrien inleddes.

al-Hariri har varit premiärminister sedan december 2016. Han innehade också posten 2009–2011.