Skola stänger på grund av värmen – och sommaren håller i sig

avEbba Thornéus

NYHETER

Det varma sommarvädret fortsätter även nästa vecka – med brandrisk och bevattningsförbud som följd.

Bräckeskolan i Göteborg ställde in all undervisning på fredagen på grund av de höga temperaturerna, uppger P4 Göteborg och Göteborgs-Posten.

”Vi lägger ner undervisningen helt och önskar därmed att ni som har möjlighet att hämta era barn i skolan gör det”, skriver rektorn i ett mejl.

Den rekordheta majmånaden innebar värmerekord över hela landet och gav alla soldyrkare fler soltimmar än någonsin tidigare.

Varmast var det den 30 maj i Göteborg med 31,1 grader, uppger SMHI för TT.

Men de höga temperaturerna är inte bara till glädje.

Just nu råder det brandrisk i hela Sverige och ett 20-tal kommuner har infört bevattningsförbud, medan ett 50-tal kommuner uppmanar invånarna att vara sparsamma med vattnet, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.

Ber föräldrarna hämta sina barn

På fredagen tog rektorn på Bräckeskolan i Göteborg beslutet att inte hålla någon undervisning för eleverna på grund av de höga temperaturerna.

Man ombad även föräldrarna att komma och hämta sina barn på skolan.

– Det har varit en längre period som varit väldigt varm. Och i morse kom det in en lärare till mig och sa "nu är det över 30 grader i klassrummet" och då kände jag att vi inte kan fortsätta att bedriva den alternativa pedagogik som vi gjort ett tag nu, säger rektor Cecilia Thundal till Göteborgs-Posten.

– Lärarna och eleverna har varit tålmodiga och hittat olika lösningar med exempelvis undervisning ute. Men nu är det stopp känner jag. Det här är inte hållbart.

Skolan beslutade så sent som i vintras att stänga tidigare på grund av kyla då vissa lokaler hade så låga temperaturer som 13 grader, skriver GP.

Det är oklart om skolan kommer att ha öppet på måndag.

Även Viktoriaskolan i Skara har sedan i onsdags haft stängt på grund av värmen och utebliven sophämtning, skriver Skaraborgs läns tidning.

Ytterligare skolor runtom i landet har även fått stälal in enstaka lektioner.

Värmen håller i sig ett tag till

Och sommarvädret med höga temperaturer ser ut att fortsätta ett tag till.

– Juni, som egentligen är den första sommarmånaden, ser ut att börja precis som maj avslutades. Med soligt och varmt väder på de flesta håll i landet, säger Christoffer Hallgren vid vädertjänsten Foreca.

Han förklarar att temperaturerna kommer att bli uppemot 26 grader eller mer under helgen i större delen Götaland och Svealand, vilket kan vara besvärligt för riskgrupperna.

– För äldre, sjuka och barn kan det bli extra besvärligt. Även de som ska springa Stockholm Marathon i helgen bör tänka sig för.

Svalare temperaturer på ingång

I början på nästa vecka ser värmen ut att dämpas en aning, framförallt i Svealand där temperaturerna under måndag och tisdag ligger kring 20 grader.

I Götaland blir fortsatt varmt med 25-29 grader under måndagen, och i Norrland blir det 10-15 grader med några enstaka plusgrader på fjället.

– Då kommer lite svalare temperaturer vilket är efterlängtat av många, säger Christoffer Hallgren.

Under nationaldagen stiger dock temperaturerna igen och det blir omkring 22–23 grader i Götaland och Svealand, och runt 15 grader i stora delar av Norrland.

”Passa på att njuta nu”

Framåt nästa helg verkar vädret bli mer varierat.

– Där är det en del osäkerhet fortfarande och just nu ser det ut att kunna bli ganska ostabilt väder med regnskurar som dyker upp, men fortfarande ganska varma temperaturer. Men det vore bra med lite regn för naturen, säger Christoffer Hallgren.

Så, den stora frågan återstår – har maj stakat ut kursen för resten av sommaren?

– Nej, det finns inget direkt samband. Det kan bli både en bra och en dålig sommar. Mitt råd är helt enkelt att passa på att njuta nu.

Aftonbladet har sökt Bräckeskolans rektor Cecilia Thundal.

Därför var det sommarvärme i maj 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Väder