Kim Eriksson Sirawan

Kim Eriksson Sirawan överklagar – vill få straffet förkortat

”Känner sig felaktigt behandlad”

Av: 

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Kim Eriksson Sirawan avtjänar resten av sin thailändska knarkdom i Sverige och ska släppas fri år 2024.

Men nu överklagar han straffet – och vill få det förkortat.

– När han landade på svensk mark kom Kriminalvården, out of the blue, och plussade på 3 år och 3 månader, säger hans juridiska ombud Harri Keränen.

Svenska Kim Eriksson Sirawan, 37, dömdes till döden i Thailand 2011.

I hans garage utanför Bangkok hittades ett knarklaboratorium och 53 gram metamfetamin.

Dödsdomen omvandlades till livstids fängelse.

I åtta år satt han inspärrad i flera thailändska skräckfängelser, som ökända Bambat Phiset, Klong Prem och Bang Kwang i Bangkok, innan regeringen beslutade att han fick avtjäna resten av straffet i svenskt fängelse. Straffet i Sverige skulle då omvandlas till 18 år.

Han överfördes till Sverige i slutet av januari. Kriminalvården bestämde då att Kim Eriksson Sirawan tidigast kunde släppas fri den 6 augusti 2024.

Vid strafftidsberäkningen hade Kriminalvården lagt på 3 år och 3 månader på de 18 åren på grund av en tidigare dom. De hade sedan räknat av sammanlagt 3 153 dagar för de dagarna han suttit frihetsberövad.

Men under onsdagen skickade Kim Eriksson Sirawans juridiska ombud in ett överklagande till Kriminalvården.

”Aldrig sagt ett ord 3 år och 3 månader”

Där begär man att straffet ska förkortas och att han ska få lämna fängelset den 18 juni 2022.

– Anledningen till att vi begär omprövning av Kriminalvårdens beslut är i första hand på grund av att strafftidsbeslutet strider mot Sveriges internationella åtaganden med Thailand, säger juristen Harri Keränen, som företräder 37-åringen.

Han menar att den svenska regeringen i överenskommelsen med Thailand beslutat att det ska handla om ett 18 år långt fängelsestraff.

– I den diskussionen som varit med Kim så har justitiedepartementet aldrig sagt ett ord om dessa 3 år och 3 månader, utan bara pratat om 18 år.

– Men när han landade på svensk mark kom Kriminalvården, out of the blue, och plussade på 3 år och 3 månader. Sverige har ett avtal med Thailand och det ska respekteras.

”Rätt ska vara rätt”

I överklagandet skriver man även att Kriminalvården bortsett från lagar som man använder sig av när man gör en strafftidsberäkning.

– Bland annat står det tydligt i brottsbalken att det inte ska överstiga 18 år om det inte är livstid.

Kim Eriksson Sirawan och hans ombud säger att de utgår från att Kriminalvården ändrar strafftidsbeslutet som de anser är felaktigt.

– Kim är hoppfull. Han fokuserar på det här nu och känner att rätt ska vara rätt. Han känner sig felaktigt behandlad på grund av den diskussion som varit med honom i första början.

Kriminalvården kommer nu att pröva strafftidsbeslutet igen.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gjordes strafftidsberäkningen mot Kim Eriksson Sirawan

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Eriksson Sirawan

Kriminalvården

Thailand

Narkotikabrott

AB Voice