En gripen efter större fågelstöld i Småland

avTT

Foto: Fredrik Persson/ TT
50 kanariefåglar stals i förra veckan – en man har nu anhållits. Arkivbild.

En man greps i helgen misstänkt för att ha stulit 50 kanariefåglar från en bostad i Småland. Att fåglar stjäls är inte speciellt vanligt. Men rätt fågel kan innebära klirr i kassan för tjuven.

De senaste åren har det skett ett antal fågelstölder i landet, bland annat ett uppmärksammat fall i Uppsala i fjol.

I förra veckan stals 50 kanariefåglar från en bostad i Virserum i Småland. I helgen slog polisen till mot en adress i Norrköping och grep en man som senare anhölls, skriver Vimmerby tidning. På samma adress hittade polisen även några av de fåglar som försvann från Virserum.

Fortfarande saknas ett stort antal fåglar och enligt polisen ska man höra fler personer. Fågelrovet i Virserum gjordes via en olåst altandörr när ingen var hemma. Ingenting annat än fåglarna uppges ha stulits.

Dömdes till fängelse

Ägaren till fåglarna hade via Blocket annonserat att några av fåglarna var till salu. Det är dock oklart om annonsen har något samband med själva stölden. Att fåglar stjäls är inte speciellt vanligt, men genom åren har det förekommit ett antal stölder.

– Det är ett återkommande problem, men inte så stort, säger Lennart Svenzon, ordförande för Riksförbundet svensk fågelhobby.

I fjol rånades en fågeluppfödare i Uppsala på ett hundratal fåglar, bland annat kanariefåglar. I maj dömdes en 24-årig man till tre års fängelse för stölden och ett troligt motiv tros vara att mannen ville sälja dem vidare.

Beror på fågeln

– Kanariefåglar betingar ett visst pris och de är lätta att sälja. Det finns många olika typer av kanariefåglar och då får man ibland ett par tusen kronor styck för dem och kommer man över 50, 60 fåglar så blir det ju pengar, säger Lennart Svenzon, och fortsätter:

– Men en vuxen undulat får man inte mer än max en hundring för, och de är lite svårsålda. Men det kan ju vara någon som ska starta en uppfödning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Virserum

Småland

Fåglar

Brott

Blocket