USA blockerar FN-uttalande om Hebron

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ronen Zvulun/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under en presskonferens i söndags.

USA har blockerat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd, som skulle ha beklagat Israels beslut att inte förlänga mandatet för den internationella observatörsstyrkan Tiph i Hebron på den ockuperade Västbanken.

Kuwait och Indonesien, båda icke permanenta medlemmar, föreslog att säkerhetsrådet skulle uttrycka oro över Israels beslut, men diplomatkällor såg det redan på förhand som osannolikt att förslaget skulle vinna gehör på grund av USA:s motstånd.

– Rådet vara nästan enigt i sin oro kring situationen, sade säkerhetsrådets ordförande Anatolio Ndong Mba till journalister efter mötet, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tog beslutet med motiveringen att Tiph motarbetar Israel. Mandatet löpte ut den 31 januari. I styrkan, som har varit på plats sedan 1997 och som senast leddes av en norrman, fanns 64 obeväpnade civila observatörer. Uppgiften var att minska friktionen mellan de judiska bosättarna och Hebrons palestinier. 13 av observatörerna var svenska.

I ett gemensamt uttalande har Sverige och övriga länder som ingår i uppdraget beklagat det israeliska beslutet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM