Polisen tog en morgonfika – möttes av en arg lapp på bilen

1 av 2 | Foto: Polisen Facebook/TT
Polisen möttes av en arg lapp när de kom ut från kafét.
NYHETER

Poliserna hade parkerat sina bilar vid ett kafé för att ta en morgonfika.

När de kom ut hade någon lämnat en arg lapp på en av bilarna.

När polisen i Huddinge tog en morgonfika parkerade de sina bilar vid kaféet. När det kom ut därifrån möttes de av en arg lapp på en av polisbilarna, skriver inspektör Reine Berglund, vid Huddingepolisen, på deras Facebooksida.

På lappen stod det med stora bokstäver: ”Är det upplopp? Varsågod stå här. Är det kafferep? Parkera som vanliga människor!”.

Reine Berglund påpekar att de inte parkerat så av lathet – utan för att de vill vara så nära sitt ”viktigaste arbetsredskap” som möjligt. Han målar upp ett scenario där en knivbeväpnad man är i full färd att attackera människor och frågar sig vad man vill helst:

”1. Att de fikande poliserna så snabbt som möjligt kommer ut i sina bilar, för att därefter ta sig till brottsplatsen och oskadliggöra gärningsmannen.

2. Att de fikande poliserna får springa någon minut för att komma på plats i polisbilen, detta för att vi ska ’parkera som vanliga människor’ enligt någon som inte tänker längre än vad näsan räcker”.

Enligt Reine Berglund är valet självklart för honom och kollegorna – de vill ha sina bilar nära som möjligt för att ”att kunna ta tillvara på livsviktiga minuter och sekunder”.

Till dig som författade kritiken. Vill du veta mer om hur vi arbetar så kom fram nästa gång jag fikar. Kunskap är aldrig tungt att bära med sig - och det bjuder jag på”, avslutas inlägget.

”Kan inte ställa sig hursomhelst”

Expressen, som också har uppmärksammat inlägget, skriver att Reine Berglund får medhåll av Richard Tegnér, stationsbefäl vid polisen Stockholm syd. Och även han menar att minuterna vid ett larm kan handla om liv eller död.

– Om man är i tjänst behöver man vara nära bilen, man kan inte ställa den i ett parkeringshus 500 meter bort, säger Richard Tegnér till tidningen.

Men enligt honom så är det endast vid tjänsteärenden som en polisbil bör parkera där det råder parkeringsförbud. En morgonfika kan ses som ett tjänsteärende – om man behöver hålla bilen under uppsikt.

– Om det inte är ett tjänsteärende ska man samtidigt ta hänsyn till var man ställer sig, så man inte står i vägen för andra. Man kan inte ställa sig hursomhelst bara för att det är en polisbil, säger han till Expressen.