FBI: Ryska hackare slog till mot Republikanerna

WASHINGTON. Ryssland har genomfört hackerangrepp mot Republikanska organisationer och kampanjer. Det uppger FBI-chefen James Comey inför en senatkommitté.

Den blivande presidenten Donald Trump har sagt att det var bristande IT-säkerhet som gjorde att ryska hackare lyckades med angrepp mot det demokratiska partiet under valrörelsen.

”Grav oaktsamhet av ledningen för Demokraterna gjorde det möjligt för hackningen att äga rum. Republikanernas ledning hade ett starkt försvar”, twittrade Trump förra veckan.

Republikanerna angripna

Men även det republikanska partiet har varit föremål för framgångsrika ryska hackerattacker.

Under en utfrågning i en senatkommitté på tisdagen sa FBI-chefen James Comey att Ryssland gjort intrång i republikanska organisationer och delstatskampanjer. Det rapporterar Reuters. I nuläget är det inte känt vilken typ av information som angriparna kommit över.

Fick hård kritik

I höstas gjorde sig FBI-chefen James Comey till en central figur i presidentkampanjens slutskede. Då informerade han kongressen om att FBI kommit över nya mejl som kunde ha koppling till utredningen av Hillary Clintons privata server.

Vanligtvis brukar FBI inte släppa politiskt känslig information i samband med val, och James Comeys agerande fick hård kritik. Under valrörelsens sista dagar kom dessutom flera rapporter om ett utbrett hat mot Clinton inom FBI. Många demokrater, däribland Hillary Clinton själv, menar att Comeys beslut påverkade valutgången.

Pressades om Putin

Obekräftade uppgifter har gjort gällande att FBI har information om kopplingar mellan Ryssland och den blivande presidenten Donald Trump.

Under utfrågningen pressade demokratiska senatorer James Comey på uppgifter om vad FBI känner till om relationen mellan Putin och Trump.

– Jag anser att det amerikanska folket har rätt att veta detta, och om informationen inte offentliggörs innan installationen är jag rädd att den aldrig kommer att komma ut, sa Ron Wyden, senator från Oregon.

Comey valde dock att hålla tyst om vad byrån vet, eller inte vet:

– I ett offentligt forum kan vi aldrig bekräfta eller dementera någon utredning.

Publisert: