Rysk flygplanskrasch – alla ombord döda

Ett ryskt flygplan har kraschat in i en havsklippa vid Kamtjatkahalvön.

28 personer befann sig ombord. Enligt ryska myndigheter finns inga överlevande.

– Att de inte kunnat hålla höjden tyder på isbildning, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Delar av planet, en Antonov An-26 med två stora propellermotorer, har hittats 5 kilometer från landningsbanan.

På tisdagen har spillror av flygplanskroppen hittats vid sidan av en bergsklippa, och andra delar flytandes i Ochotska havet, enligt nyhetsbyrån AP.

Planet var på väg från staden Petropavlovsk-Kamtjatskij till Palana i Kamtjatka i ryska Fjärran östern.

– Att de hittat flygplansdelar i havet och på land betyder att de havererat vid kustlinjen. Det måste inträffat något där vid inflygningen, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert.

Flygplanet kraschade in i bergväggen.
Flygplanet kraschade in i bergväggen.

”Borde ha avbrutit inflygningen”

Det var både dimmigt och molnigt när planet tappade kontakten med flygledningen och försvann från radarn, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Hans Kjäll tror att det bildats is på planet vilket fått det att tappa höjd. Han menar att piloten borde ha avbrutit inflygningen.

– Det kan vara så att båda motorerna stannade, men det är ett extremfall. Man ser på många piloter att de har svårt att planera om sin flygning. Speciellt i Ryssland är man kanske mer regelbunden än i väst, där det är lättare att improvisera, säger han.

– Allt är hypoteser i nuläget. Vi har inga bevis. Det är alltid bra att invänta en preliminär haverirapport.

Barn bland de 28 döda

Flygbolagets biträdande direktör har sagt att planet ”praktiskt taget kraschade i en havsklippa” som inte var en del av landningsbanan, och en brottsutredning har inletts enligt rysk rutin, skriver AP.

Sex besättningsmän och minst ett barn ska ha funnits bland de 28 passagerarna ombord, enligt Al Jazeera. Enligt ryska myndigheter var även den högsta politiska ledaren i Palana på planet, skriver AP.

Vid lunchtid på tisdagen meddelade myndigheterna att det inte finns några överlevande, skriver Reuters. Enligt AP ska inga kroppar ha hittats än.

Olycksplanet var av typen Antonov An-26.
Olycksplanet var av typen Antonov An-26.

Alkohol bakom tidigare flygolyckor

Det kraschade flygplanet har använts sedan 1982 och ska ha enligt flygbolaget ha varit luftvärdigt utan tekniska problem. Även besättningen var kvalificerad.

Enligt AP inträffade en liknande olycka med samma flygbolag 2012, i vilken 10 av 14 passagerare omkom. Då hittades alkohol i blodet på båda de avlidna piloterna.

Men flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll tror inte att så är fallet den här gången.

– De har ökat säkerhetskontrollerna i Ryssland, det har varit några haverier där de trott att alkohol varit med i bilden, men de har skärpt kontrollerna och det är ganska sällsynt i nuläget, säger han.

– Här låter det som att väder kan ha varit en faktor i kombination med terrängen. Rent generellt är flygsäkerheten sämre i Ryssland än i Europa, men den är numera ganska hög.

Publisert:

LÄS VIDARE