Pandemin kan fortsätta under hela 2021 – trots vaccin

Nyheterna om de många vaccinerna har kanske fått många att tänka att coronapandemin börjar lida mot sitt slut.

Men det slår nu regeringens krissamordnare ner på.

– Man behöver ha både en fysisk och mental beredskap att hantera pandemin under hela 2021, säger Elisabeth Backteman till DN.

Över 6 500 människor med covid-19 har dött i Sverige och över 240 000 har smittats av viruset sedan pandemins början. Men långt fler än så ha påverkats av viruset. Många har inte kunnat träffa sina vänner, släktingar och kollegor sedan i våras och väldigt många svenskar har förlorat en anhörig under pandemin.

Ljuset i tunneln har kanske för många de vaccinen mot corona som har tagits fram på rekordfart och visat testresultat som har varit långt över förväntningarna.

Men från myndighetshåll har man sedan en tid fått höra att vaccinet inte är slutet på pandemin. Det är något som bland annat Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, statsepidemiolog Anders Tegnell och statsminister Stefan Löfven har sagt tidigare.

Regeringens krissamordnare säger i en intervju med DN att vi måste vara beredda på att pandemin kommer att pågå även under hela 2021.
Regeringens krissamordnare säger i en intervju med DN att vi måste vara beredda på att pandemin kommer att pågå även under hela 2021.
Elisabeth Backteman.
Elisabeth Backteman.

”Pandemi under hela 2021”

Det budskapet återupprepas nu av regeringens krissamordnare, Elisabeth Backteman.

– Pandemin kommer inte att försvinna bara för att vi får ett vaccin. Vi tar höjd för att fortsätta jobba med olika typer av olika åtgärder, säger regeringskansliet krissamordnare Elisabeth Backteman, till Dagens Nyheter.

Hon säger att vi får förbereda oss på att leva med pandemin under hela nästa år.

– Jag tror att det är rimligt som Johan Carlson och statsministern sagt att man behöver ha både en fysisk och mental beredskap att hantera pandemin under hela 2021 på alla nivåer i samhället, säger hon till tidningen.

Ingen lättnad av restriktioner

Vid en presskonferens tidigare i november sa Johan Carlson att vaccinet bara kommer vara ett av många verktyg för att hantera pandemin.

– Att vi påbörjar vaccinationer innebär inte att pandemin är över. Och detta i sig innebär inte att vi kan lätta på restriktioner eller andra åtgärder som kan vidtas för att förhindra smittspridningen, säger han.

Provtagning för covid-19.
Provtagning för covid-19.
Stängd butik i pandemins spår.
Stängd butik i pandemins spår.

PODD Med vaccinsamordnaren Richard Bergström

Aftonbladet Daily om vaccinet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE