Publicerad:
Uppdaterad:

Mänsklig katastrof hotar – nej till medling

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Etiopiska flyktingar, som korsat gränsen på flykt undan striderna, i ett improviserat tältläger i östra Sudan. Arkivbild.
Foto: Marwan Ali/AP/TT
Etiopiska flyktingar, som korsat gränsen på flykt undan striderna, i ett improviserat tältläger i östra Sudan. Arkivbild.

Varningarna om att striderna riskerar att trappas upp och leda till mänsklig katastrof är inte tillräckliga.

Etiopiens premiärminister säger nej till medling och regeringsstyrkorna har nu tagit kontroll över ytterligare en stad i regionen Tigray i Etiopien, uppger regeringen.

Staden Adigrat, belägen knappt tolv mil norr om regionhuvudstaden Mekelle, är den senaste i raden av städer tas över av regeringsstyrkornas från Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF).

Enligt TPLF miste nio civila livet i striderna om staden, en uppgift som regeringen inte kommenterat.

Sedan stridigheterna utbröt tidigare i november har regeringsstyrkor även uppgett att de tagit kontrollen över de strategiskt viktiga städerna Adawa och Aksum.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som mottog Nobels fredspris 2019, inledde i början av månaden en militärinsats i Tigray efter en dödlig attack mot federala styrkor i delstaten, en attack som TPLF nekar till att ha genomfört.

Internationell oro

Efter uppgifter om att stridigheterna även spillt in i grannlandet Eritrea växer nu oron för att konflikten ska utvidgas. Afrikanska unionen har erbjudit sig att medla mellan TPLF och regeringen – ett erbjudande som premiärminister Abiy Ahmed bestämt tackade nej till under lördagen.

Premiärministern menar att man först måste störta rebelledarna från makten i regionen, detta då de enligt honom gjort uppror mot centralmakten och attackerat regeringstrupper.

TPFL menar å sin sida att Abiy Ahmed sedan han kom till makten för två år sedan marginaliserat och förföljt tigreaner, folkgruppen som TPFL företräder. Abiy Ahmed tillhör själv de betydligt större folkgrupperna Oromo och Amhara.

Släckt telenät

Uppgifter om vad som pågår i Tigray är knapphändiga då regeringen i Addis Abeba stängt av tele- och internetkommunikation med regionen. Hundratals, kanske tusentals, människor befaras ha dödats och tiotusentals flytt till grannlandet Sudan.

FN och andra internationella hjälporganisationer varnar att den humanitära situationen i Tigray snart kan bli katastrofal då över fem miljoner människor sedan tidigare krig i området lever där som internflyktingar. Många av dessa är beroende av hjälpförsändelser för att få sina dagliga matbehov tillgodosedda, något som i nuläget nästintill omöjliggörs av striderna.

Publicerad:
Publicerad: