SD-toppens koppling till rasistkontot utreddes aldrig av partiet

SD-toppen Jörgen Fogelklou kopplades till kontot ”afghan” som spred rasism och antisemitism på nätet.

Trots det grova innehållet i inläggen har Sverigedemokraterna aldrig utrett kopplingen ordentligt.

– Jag fokuserar framåt och på vår politik. Det finns alltid människor som vill mig illa, jag tänker inte lägga ner två sekunder på det, säger Fogelklou.

– Kan man hitta belägg för att det är han, då har partiet inte möjlighet att göra annat än att utreda det, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Det anonyma kontot ”afghan” spred mellan 2010 och 2011 mycket grovt hat på diskussionsforumet Flashback. Inläggen riktades mot politiker, invandrare och judar:

  • ”juden är roten till allt ont....men självfallet skall vi bekämpa all form av ondska i vårt eget land, så som [n-ordet], kamelfösaren, pedofildyrkare och andra våldsmän.”
  • ”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”
  • ”Det mest logiska vore naturligtvis att ta till vapen. Ett snabbt, billigt och effektivt sätt att bli kvitt problemet en gång för alla. Tyvärr är inte alla redo för en sådan drastisk metod.”
  • [N-ordet] i Kongo (Nyamko Sabuni och hennes familj kommer från Kongo) våldtar allt som rör sig. Kvinnor gruppvåldtas tills de går söner eller så våldtas de med vedträn och machetes. Kannibalism är vanligt.”

När inloggningsuppgifter till tusentals Flashback-konton läckte 2015 fanns även uppgifter om ”afghan” med. Kontot hade registrerats 2005 med mejladressen jorgen@bird.se som tillhörde SD-politikern Jörgen Fogelklou.

Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou under partiets valvaka i samband med EU-valet 2019.
Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou under partiets valvaka i samband med EU-valet 2019.

Polisanmälde aldrig

Fogelklou var vid tidpunkten invald i Göteborgs kommunfullmäktige och hade arbetat på partikansliet i riksdagen. Under åren har hans position stärkts och han är i dag en av partiets tyngsta kommunala företrädare – kommunalråd för SD i Göteborg.

Under alla år har han kraftigt dementerat att han ligger bakom ”afghan”.

Han bekräftar visserligen att jorgen@bird.se har varit hans mejladress men hävdar att han inte använt den sedan 2003. När Aftonbladet var i kontakt med honom 2015 om kopplingarna var han mycket upprörd och sa att han skulle kontakta polisen.

Men det har han inte gjort.

– Det gick lösa rykten om att det kontot hade använts till det, då sa jag att det är en omöjlighet, det kontot har jag inte haft sedan 2003. Sedan lades det ner, varför skulle jag gått vidare med det? säger Fogelklou i dag.

Du sa att du skulle polisanmäla?

– Det har jag inget minne av.

Fogelklou uttalade sig om kopplingen i en intervju i Dagens Nyheter i höstas. Även där förnekade han helt all koppling till kontot.

Flera likheter

Om Fogelklous uppgifter stämmer, att han inte är författaren, så måste personen som ligger bakom ”afghan” ha gjort stora ansträngningar för att kartlägga hans liv, ordval och sätt att uttrycka sig.

”Afghan” har skrivit 286 inlägg på Flashback. Eftersom inlägg på forumet inte går att radera ligger de fortfarande kvar för läsning. Användaren skriver om ett område i Göteborg där Fogelklou bodde vid samma tid, om släktingar på Hisingen (där Fogelklou också har släkt) och de båda refererar till samma miljöer, till exempel fritidsgårdar.

Både ”afghan” och Fogelklou skriver om sin favoritfilm, ”Smala Sussie”, de stavar i flera inlägg ”herregu” utan ”d” och skriver båda en märklig missuppfattning om vilka som bombade Pearl Harbor 1941 – ”kineserna” och inte japanerna. Flera av likheterna har tidigare tagits upp av sajten ”Inte rasist men” och ”Aktuellt Fokus”.

Fogelklou avfärdar likheterna. Han säger att han gjort egna jämförelser och upptäckt saker som inte stämmer överens. Han nämner bland annat att personen bakom ”afghan” skriver att han har körkort, vilket han själv inte har.

Kallade sig Lord Afghan på spelsajt

Något sådant inlägg har Aftonbladet dock inte hittat.

– Jag har två ben, två armar, två ögon och en näsa. Det har säkert den personen också. Jag kan inte sitta här och fundera på vad som stämmer och vad som inte stämmer, säger Fogelklou.

Fogelklou har ett annat konto på Flashback, ”fogel72”. Att samma specifika formulering som används under ”afghans” signatur, uttrycket ”Mars i kräftan”, även dyker upp i inlägg författade av ”fogel72” har han inte kunnat ge någon förklaring till.

En annan koppling finns på ett spelforum som heter Clownguild. Fogelklou var aktiv där under 2000-talet och hade användarnamnet ”Lord Afghan”. Kontot var startat med jorgen@bird.se – samma mejl som använts på Flashback. ”Lord Afghan” har också publicerat en bild föreställande Fogelklou som spelar Guitar hero.

Ett mycket snarlikt inlägg finns publicerat både av ”Lord Afghan” och ”afghan”. Texten handlar om en morgonrutin i duschen med hänvisning till filmen Terminator. ”Lord Afghan” skrev inlägget i oktober 2006, ”afghan” i oktober 2010. Den enda skillnaden mellan inläggen är att det första är på engelska, det andra på svenska.

Användaren ”afghan” berättar också på Flashback att han tidigare har skrivit samma sak på engelska: ”Ett inlägg jag skrev för över 5 år sedan på engelska”.

Inlägg på spelsajten Clownguild där Fogelklou beskriver en morgonrutin som en scen ur filmen Terminator.
Inlägg på spelsajten Clownguild där Fogelklou beskriver en morgonrutin som en scen ur filmen Terminator.
Inlägg av användaren ”afghan” där samma morgonrutin beskrivs
Inlägg av användaren ”afghan” där samma morgonrutin beskrivs
Säkerhetsexperter som Aftonbladet varit i kontakt med anser att inlägg som Fogelklou  skrivit öppet på sina sociala medier påminner mycket om inlägg som ”afghan” har skrivit. Det översta är från Fogelklous Facebook-sida men är nu borttaget.
Säkerhetsexperter som Aftonbladet varit i kontakt med anser att inlägg som Fogelklou skrivit öppet på sina sociala medier påminner mycket om inlägg som ”afghan” har skrivit. Det översta är från Fogelklous Facebook-sida men är nu borttaget.
Fogelklou kallade sig ”Lord Afghan” på spelsajten Clownguild. Den är registrerad med samma mejl-adress som ”afghan”-kontot.
Fogelklou kallade sig ”Lord Afghan” på spelsajten Clownguild. Den är registrerad med samma mejl-adress som ”afghan”-kontot.

Vill inte spekulera

Fogelklou har ingen förklaring till likheterna.

– Jag kan inte spekulera i det och andra tokigheter. Punkt, säger han.

Mejladressen jorgen@bird.se har också använts i andra sammanhang på nätet. På ett forum står den som en kontaktadress intill namnet Jörgen Fogelklou.

– Ja, jag hade den e-posten någon gång i början på 2000-talet, efter 2003 har jag inte använt den, säger Fogelklou.

Någon måste ha haft inloggningsuppgifterna när den startade Flashbackkontot?

– Ja det är någon som påstår det, jag har aldrig sett det. 

Flashback-läckan 2015 innehöll flera andra offentliga personer. Bland andra ”Rektor Hamid” och SD-politikern Jonas Millard. De bekräftade att de läckta uppgifterna om dem stämde och att de hade skrivit hatiska kommentarer på Flashback.

Efter det lämnade de sina respektive uppdrag och poster.

 

Säkerhetsexperten Joakim von Braun.
Säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Säkerhetsexperter tror det är Fogelklou

Aftonbladet har låtit flera säkerhetsexperter gå igenom skärmdumpar och annat material som visar kopplingar mellan Fogelklou och ”afghan”. De gör bedömningen att det är Fogelklou som är författaren till inläggen.

– Jag kan inte se någon annan rimlig förklaring till det, säger Joakim von Braun som har 25 års erfarenhet av arbete åt Must och Säpo.

Han hävdar att det inte är han som skrivit – om det är som han säger, vad skulle afghan-användaren behövt tillskansa sig för information?

– Om man ska imitera en person på ett trovärdigt sätt så måste man plocka upp olika ovanligheter i språket för att imitera den andra personen. Men helheten tyder inte på det, jag tycker allt tyder på att det är Fogelklou som är både sig själv och den andra identiteten, jag tror det är samma person. 

Att någon annan skulle ha kommit över inloggningsuppgifter till Fogelklous e-post är visserligen tekniskt möjligt. Men att någon skulle använda dem för att registrera ett anonymt konto på Flashback är orimligt, anser it-säkerhetsexperten Jonas Lejon.

– Jag har aldrig hört talas om det, säger Lejon.

Kontaktades av person – ”passa dig”

I samband med att flera sajter publicerade misstänkta kopplingar mellan Fogelklou och ”afghan” 2016 sa Fogelklou att han blivit kontaktad av en person som sa sig ha tillgång till kontot. Personen ska enligt honom ha skickat två mejl där han eller hon också skrev att han ska ”passa sig”. Trots att Fogelklou säger att han upplevde mejlen som obehagliga vidtog han inga åtgärder.

Sverigedemokraterna har sedan snart tio år tillbaka nolltolerans mot rasism. När någon i partiet anklagas eller misstänks för rasistiska eller olämpliga skriverier på nätet görs därför i regel internutredningar. Dessa sköts av SD:s medlemsutskott och har historisk lett till en rad uteslutningar ur partiet.

Några av dem som har uteslutits, eller lämnat frivilligt, efter att ha skrivit rasistiska saker anonymt på nätet är:

  • Christoffer Dulny, ordförande för SD i Stockholms stad. (2014)
  • Dennis Askling, gruppledare i Haninge och anställd på partiets riksdagskansli (2020)

SD utredde aldrig misstänkta kopplingen

Enligt uppgifter till Aftonbladet informerades Sverigedemokraternas ledning 2015 om den misstänkta kopplingen mellan ”afghan” och Fogelklou. Men misstankarna har aldrig utretts av partiet – trots att det som ”afghan” har skrivit är betydligt grövre än andra fall som utretts och lett till uteslutningar.

– Partiet har inte utrett det och det har inte varit på mitt bord, säger ordförande i medlemsutskottet, Magnus Olsson.

Varför då?

– Jag kan inte detaljerna, mer än att det inte har utretts.

En SD-källa förklarar det med att Fogelklou är mycket populär i partiet, inte minst hos partiledningen. Detta vittnar flera partiaktiva som Aftonbladet varit i kontakt med om.

– Sätter du honom på en scen med mikrofon, får han jubel och uppmärksamhet som kan hålla på i timmar. Det är sådant som har gjort honom populär, säger källan.

Jörgen Fogelklou i talarstolen under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund, 2019.
Jörgen Fogelklou i talarstolen under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund, 2019.

Nära vänskapsband med Åkesson

Källor i SD anser också att det mer eller mindre är en etablerad sanning att det är Fogelklou som ligger bakom ”afghan”-kontot.

– Jag tvivlar inte en sekund på det, jag tror inte någon annan tvivlar på det heller. Titta på alla samband, vem som har ägt e-postadressen och allt sådant där, säger en källa.

Varför har det då inte utretts?

– Det har ju med hans täta vänskap med Jimmie att göra, det kan inte vara något annat.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det länge har hävdats att SD inte är konsekventa i vilka fall som leder till personutredningar.

– Olika personer är olika viktiga för partier vilket potentiellt kan leda till att sådana här ärenden bedöms med olika glasögon. Sverigedemokraterna i Göteborg var länge ett väldigt stökigt distrikt, det är möjligt att partiet anser att Fogelklou är en person som kan de kommunalpolitiska spelreglerna, att de andra var för stökiga.

Statsvetaren: Borde utreda

Hinnfors säger vidare att det historiskt har varit viktigt för SD att ha ett utskott som utreder fall där företrädare misstänks ha uttryckt sig olämpligt, detta för att kunna visa att man är ett seriöst parti. Det kommer fortsätta vara viktigt om partiet ska agera stöd åt en framtida regering, eller själv sitta i en regering.

Bör SD utreda den misstänkta kopplingen mellan ”afghan”-kontot och Fogelklou?

– Om det stämmer borde man självklart göra mer för att utreda detta. Kan man hitta belägg för att det är han, då har partiet inte möjlighet att göra annat än att utreda det. Är det som han säger, att hans mejl har kapats, ja då är han ju oskyldig. 

Jörgen Fogelklou har tidigare sagt att han tänker anmäla sajterna som publicerade uppgifterna om ”afghan” för förtal. Det har han efter samtal med en advokat kommit fram till att han inte tänker göra.

Han är heller inte intresserad av att utreda saken mer.

– För mig är detta något som inte ens är aktuellt överhuvudtaget, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof om varför ingen utredning gjordes.

Pressekreterare Christian Krappedal svarar i mejl: ”Generellt kan man säga att partiet alltid går igenom uppgifter av sådan karaktär, vilket såklart även gjordes i detta fall. Bara för att man genomför en granskning behöver det dock inte betyda att det mynnar ut i ett formellt personärende, vilket är det du nog syftar på. Varför det inte väcktes ett personärende i det fallet då är att betrakta som intern information”.


Flera likheter och exempel

Både ”afghan” och Fogelklou har Smala Sussie som favoritfilm.
Både ”afghan” och Fogelklou har Smala Sussie som favoritfilm.
Både ”afghan” och Fogelklou har Smala Sussie som favoritfilm.
Både ”afghan” och Fogelklou har Smala Sussie som favoritfilm.
Både ”afghan” och Fogelklou stavar Herregu utan ”d”.
Både ”afghan” och Fogelklou stavar Herregu utan ”d”.
Både ”afghan” och Fogelklou stavar Herregu utan ”d”.
Både ”afghan” och Fogelklou stavar Herregu utan ”d”.
Både Fogelklou och ”afghan” skriver om ”kineserna som bombade Pearl Harbor”
Både Fogelklou och ”afghan” skriver om ”kineserna som bombade Pearl Harbor”
Både Fogelklou och ”afghan” skriver om ”kineserna som bombade Pearl Harbor”
Både Fogelklou och ”afghan” skriver om ”kineserna som bombade Pearl Harbor”

Några av ”afghans” inlägg på Flashback

PODD Så påverkas SD av fallet Fogelklou

Aftonbladet Daily med Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE