Fortsatt förstärkt närvaro efter dödsskjutningen i Hjällbo

Uppgifter: Tillfällig ”vapenvila”

Uppdaterad 2021-06-07 | Publicerad 2021-06-06

Hundra personer deltog i upploppet i stadsdelen Hjällbo i Göteborg och bara två dagar senare sköts en 44-årig man till döds.

Enligt uppgifter till Aftonbladet råder en tillfällig ”vapenvila” i konflikten mellan de kriminella nätverken.

– Risken finns alltid för vedergällning, så är det ju, och det har vi tagit höjd för, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i Region Väst.

Över en vecka har gått sedan ett bråk där uppemot 100 personer deltog urartade i stadsdelen Hjällbo i nordöstra Göteborg. Det hela resulterade i ett våldsamt upplopp.

Flera av de som deltog hade koppling till två kriminella nätverk och polisen beslutade strax därefter att inleda en särskild händelse.

Två dagar efter upploppen sköts en 44-årig man ihjäl utanför sin butik i Hjällbo och ytterligare två män skadades. Dödsskjutningen skedde trots att polisen fanns alldeles i närheten.

Männen som sköts i söndags ska själva inte ha varit kriminella. Det enda den dödade mannen som jobbade i butiken delade var ett efternamn med en av de kriminella familjegrupperingarna, som Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Blommor på platsen för mordet av 44-åringen.

Förstärkt närvaro

Flera källor har tidigare uppgett för Aftonbladet att nätverken bakom konflikten i Hjällbo hållit medlingsmöten efter det våldsamma upploppet. Mötena ska ha inletts efter det våldsamma upploppet på torget i Hjällbo.

Enligt uppgift till Aftonbladet kom de då överens om en nedtrappning.

Polisen har förstärkt sin närvaro i Hjällbo efter händelserna.

– Vi har en uttagen resurs som enbart sysslar med det här. Som det är nu är det lugnt, men vi kommer i alla fall vara kvar över helgen och ta ett nytt beslut på måndag om huruvida vi kommer vara kvar med lika mycket resurser, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i Region Väst.

Polisen beskriver just nu läget som lugnt i området. På måndag kommer de att fatta beslut om huruvida polisen ska fortsatt vara kvar med utökade resurser.

– Vi är där för att försöka förhindra nya våldsbrott med allvarligare personskador. Vi kommer vara kvar över helgen och sedan ta ett nytt beslut på måndag, säger Thomas Fuxborg.

Hjällbo.

Uppgifter: Tillfällig vapenvila

Enligt uppgifter till Aftonbladet råder det just nu en tillfällig ”vapenvila” mellan nätverket tills att den skjutne är begravd.

Samtidigt finns det en fara för att nya våldsamheter mellan kriminella nätverk ska bryta ut.

– Risken för vedergällning finns alltid och det har vi tagit höjd för så att vi ska kunna förhindra och stoppa det, säger Thomas Fuxborg och fortsätter:

– Det kan blossa upp. Det handlar om var personerna befinner sig någonstans. Det kan likaväl vara i en annan stadsdel om det blir konfrontation någon annanstans beroende på var de befinner sig. Men vi är satta att stoppa det här och förhindra det.

Flera frihetsberövade

Polisen beskriver de senaste dagarna som lugnare och att man arbetar vidare med olika utredningsåtgärder.

– Vi jobbar med ett högt tryck, vi får in tips, får in iakttagelser från den aktuella helgen som var, säger Thomas Fuxborg.

Tre häktades i veckan misstänkta på sannolika skäl för våldsamt upplopp. Även en fjärde person har begärts häktad för upploppen.

En person har häktats misstänkt för mordet på 44-åringen. Personen är även misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Polispådrag i Hjällbo efter mordet.