Därför gjorde Lukasjenko allt för att gripa Protasevitj: ”Vill hämnas”

Med grundandet av Telegram-kanalen Nexta beskrivs Roman Protasevitj, 26, ha blivit mycket inflytelserik i oppositionen mot regimen i Belarus.

Därför ville presidenten Lukasjenko gripa honom – med alla tänkbara medel.

– Det är en känsla av hämnd för Lukasjenko, säger Michael Sender, belarusisk bloggare och entreprenör.

Över 100 personer fanns ombord på Ryanair-planet som lyfte från Aten i söndags, med slutdestination Vilnius i Litauen. För en av passagerarna förändrades allt, när planet under ett påstått bombhot tvingades landa i Minsk i Belarus, ledsagat av ett stridsplan som skickats upp på order av landets president Aleksandr Lukasjenko.

Under flera panikartade minuter före landningen hann den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj, 26, berätta för medpassagerarna att han riskerade dödsstraff på grund av sitt engagemang.

På flygplatsen greps han och flickvännen Sofia Sapega omedelbart.

När planet tvingades ner stod en kvinna och väntade på Roman Protasevitj på flygplatsen i Minsk.
När planet tvingades ner stod en kvinna och väntade på Roman Protasevitj på flygplatsen i Minsk.

Inflytelserik oppositionsplattform

Roman Protasevitj föddes 1995 i Minsk och engagerade sig politiskt redan som tonåring. Då drev han två regimkritiska grupper på det ryska sociala nätverket Vkontakte, något han också greps för, rapporterar TT.

Han började sedan arbeta som fotograf för flera medier och var med och grundade den oppositionella kanalen Nexta i appen Telegram, en kanal han senare blev chefredaktör för. Plattformen följs av över 1,2 miljoner personer och fick en viktig roll i samband med massprotesterna efter presidentvalet, vars resultat kraftigt ifrågasatts, förra året.

– I och med kanalens storlek hade den i princip en ledande roll i koordineringen av protesterna. Nexta var väldigt snabba med att komma ut med material och se till att medborgarna tog sig ut på gatorna. Det blev en huvudkanal för alla i proteströrelsen, säger Michael Sender.

Michael Sender, belarusisk bloggare och entreprenör.
Michael Sender, belarusisk bloggare och entreprenör.

Mamman: Min son är en hjälte

2019 gick Roman Protasevitj i exil och har sedan dess verkat i både Polen och Litauen. Den senaste tiden har han arbetat för den oppositionella kanalen BLM.

I november stämplade den belarusiska regimen honom som terrorist och utfärdade en arresteringsorder.

Roman Protasevitjs föräldrar ska när han som tonåring engagerade sig i oppositionen inte ha delat sonens åsikter. Men när Roman Protasevitj trots toppbetyg tvingades lämna sin skola ändrade de sig och i dag lever de också i exil.

– Vi hoppas att han klarar det här. Vi är oroliga för att han kan bli misshandlad och torterad. Vi är verkligen rädda för det, säger pappan Dmitri Protasevitj, till BBC.

Mamman, Natalia Protasevitj, intervjuades av Nexta på måndagen.

– Jag vill bara säga att min son är en hjälte. Jag hoppas verkligen att det internationella samfundet gör något för honom.

”Personligt trauma för Lukasjenko”

Michael Sender tror att det finns flera anledningar till att den belarusiska regimen gick så långt för att gripa Roman Protasevitj.

– Dels tror jag det handlar om strategin som regimen just nu använder sig av som svar på den oerhörda förödmjukelsen som den lidit efter valet. Det har inte funnits någon bättre strategi hittills än att slå ner och skrämma befolkningen till tystnad. De vet liksom inte vad de ska göra mer.

Sender menar att de massiva protesterna varit ett personligt trauma för Aleksandr Lukasjenko, och att gripa grundaren till Nexta blir en tydlig signal till andra oppositionella vad som kan hända.

– Nexta var den största och viktigaste kanalen under protesterna. Jag tror det är en känsla av hämnd från Lukasjenkos sida att gripa Protasijevitj. Att gå så långt i en så dyr och komplex operation, det visar att han verkligen vill visa demonstranterna att ingen är säker eller trygg någonstans, även om man är i exil.

Den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko.
Den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko.

”Kan inspirera fler unga”

Michael Sender menar att ingripandet tyder på att Aleksandr Lukasjenko blir allt mer desperat.

– Hans regim är så pass isolerad av alla grannländer och hela den europeiska kontinenten förutom Ryssland. Han känner inte att han har så mycket att förlora längre.

Han tror inte att gripandet kommer att försvaga oppositionsrörelsen.

– Snarare tvärtom. Det blir en injektion av ilska och kommer bidra till ett starkare engagemang mot regimen hos unga, säger Michael Sender.

PODD En unik flygkapning

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE