Flygplan nedtvingat i Belarus

Kravet: Stoppa svenska miljarderna till diktaturen

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Moderaterna kräver att Sverige stoppar lånegarantier till Belarus.

Garantierna till diktaturen är värda nästan två miljarder kronor.

– Det är något alldeles i hästväg och häpnadsväckande som skedde i söndags, och det är bara en ytterligare länk i grymhetens och övergreppens kedja, säger Hans Wallmark (M).

Den svenska myndigheten Exportkreditnämndens affärer med Belarus avslöjades av TV4:as Kalla Fakta tidigare i vår. Förenklat handlar det om att myndigheten är garant för att statliga energibolag i Belarus ska kunna köpa gasturbiner av svenska Siemens. Om energibolagen inte betalar går myndigheten in med pengar.

Lånegarantin är enligt TV4 värd nästan 2 miljarder kronor.

I dag väntas Exportkreditnämnden komma med ett beslut om lånegarantierna ska stoppas eller ej. Nu på förmiddagen sitter riksdagens utrikesutskott i möte.

– Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna har velat att utrikesministern kommer till utskottet angående frågan. Det har vi inte fått igenom än, men vi kommer ta den diskussionen i dag igen, säger Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiska talesperson och vice ordförande i utskottet.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

”Våldets nakna ansikte”

Partierna kräver att Sverige stoppar lånegarantierna på grund av säkerhetsläget i landet och regimens våld. Något som blivit ännu mer angeläget efter söndagens händelse då Belarus tvångslandade ett passagerarplan och grep den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj.

– I söndags visade sig våldets nakna ansikte, en statsdirigerad kidnappning av ett flygplan med passagerare och besättning, säger Wallmark.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och Exportkreditnämndens generaldirektör Anna-Karin Jatko har tidigare redogjort för saken för riksdagens näringsutskott.

– EKN (Exportkreditnämnden) ska verkligen undersöka och analysera allt som handlar om miljö, människor och mänskliga rättigheter innan de går in i en affär. Jag har väldigt höga förväntningar på Exportkreditnämnden, sa Hallberg då.

Efter Kalla Faktas avslöjade meddelade Exportkreditnämnden att myndigheten skulle göra en förnyad analys. I dag väntas styrelsen ge besked om myndigheten ska gå vidare med lånegarantierna eller avbryta projektet.

PODD En unik flygkapning

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Pappan: ”Roman blev misshandlad före videon”

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygplan nedtvingat i Belarus

Hans Wallmark

Belarus

Roman Protasevitj

Anna Hallberg