Uppsala

Boende: “Vägen känns väldigt farlig”

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

I torsdags omkom en bilist i en trafikolycka på länsväg 596, strax utanför Uppsala.

Han krockade med en lastbil på en väg som de boende anser är alldeles för smal för den tunga trafiken.

– Det finns ingen väggren så vid möte får någon av bilarna åka ner i diket i princip och kommer det en gående eller cyklist samtidigt så får de inte plats och det är det som gör att många incidenter inträffar längs vägen, säger Tobias Marciszko, 41.

Han och hans familj har bott i Näs Focksta som ligger längs väg 596 i två år och gillar inte att ge sig ut på den.

”Är någon ute med en barnvagn så måste den kasta sig i diket för att överleva. Det är så det ser ut här,” säger Tobias Marciszko.
”Är någon ute med en barnvagn så måste den kasta sig i diket för att överleva. Det är så det ser ut här,” säger Tobias Marciszko.

Bilister brassar på i 100 km/h

– Vi vågar inte ta oss ut med cykel på vägen och jag tycker att det känns väldigt obehagligt att hålla hastigheten när jag kör bil för då blir jag alltid omkörd, främst på den här långa raksträckan utanför oss där de brassar på i 90 eller 100 km/h i stället för 70.

Där har flera bilar åkt av vägen, inte minst på vintern, och i torsdags miste en man sitt liv på platsen när han frontalkrockade med en lastbil.

Enligt Tobias går mycket tung trafik längs med vägen som numera fungerar lite som en genomfartsled mellan Uppsala och Enköping. En observation som han inte är ensam om.

”Känns farligt att cykla”

– Vi är många som försöker vara miljömedvetna och ta cykeln eftersom det inte är långt till stan. Det är bara en mil. Men det känns väldigt farligt, säger Karen Tapper, 34, som bott i området sedan 2016.

– Det känns som att kommunen måste få upp ögonen för det här området så att man på ett säkert sätt kan ta sig längs vägen. Jag tyckte att det var fruktansvärt att höra om dödsolyckan. Men det var någonting som man kunde förvänta sig eftersom någon åker av där flera gånger om året. För ett år sedan åkte en annan lastbil av vägen på nästan samma ställe, i höjd med busshållplatsen.

”Kommunen borde anstränga sig”

Bland politikerna i kommunen är dock intresset för vägen ganska svalt, enligt politikern Mattias Johansson (C) som tog upp frågan om säkerheten på vägen under måndagens kommunfullmäktige.

– Den här vägen har blivit så hårt trafikerad att det nog är läge att göra något åt den, men svaret blev att det inte är vår sak som kommun att göra samråd eller samla in synpunkter eftersom det rent formellt är Trafikverkets väg, säger han.

Men kommenterar samtidigt att kommunen visst har möjlighet att komma med synpunkter eftersom vägen ligger i Uppsala och berör många kommuninvånare. Enligt honom har kommunen dessutom ännu större möjligheter att få igenom en förändring nu när Trafikverket ska göra om den anslutande vägen, väg 55, så att den blir mötesfri.

– I det här projektet så säger Trafikverket att man ska titta på anslutningsvägar till och från vägen, så jag tycker att kommunen borde anstränga sig lite mer och inhämta synpunkter från de boende.

De har bland annat uttryckt att de vill få bort den tunga trafiken, dra ner hastigheten och få till en cykel- eller gångväg längs väg 596, berättar han.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Man död efter trafikolycka

Örjan, 56, tvingades ta ner solcellerna på taket

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Trafikolyckor

Trafikverket