Ny blockad av oljehamnen – sex personer gripna

Insatsstyrkan på plats – klättrade i lastarm

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Aktivister från Greenpeace inledde en ny blockad av Preems oljehamn i Lysekil på söndagsmorgonen. 

Personer från organisationen klättrade upp i lastarmar som används för att lossa olja inne på terminalen och fick tas ned av insatsstyrkan.

Sex personer har gripits misstänkta för brott mot skyddslagen.

I och med aktionen hindrades oljetankern Grena Knutsen från att leverera råolja till raffinaderiet.

– De klättrade upp i en lastarm och vi kan inte börja lossa ett fartyg om det sitter människor uppe i lastarmen, det är helt otänkbart, säger Stig Nilsson, presskontakt på Preemraff.

Greenpeace i aktion mot Preemraff i veckan.
Foto: Jerker Ivarsson
Greenpeace i aktion mot Preemraff i veckan.

Blockad med fartyg

Greenpeace inledde en blockad av hamnen i torsdags när deras skepp Rainbow Warrior ankrade i farleden, vilket gjorde att fartyg inte kunde passera inloppet. På fredagskvällen öppnade Sjöfartsverket åter upp farleden. Då befann sig inte aktivisterna inne på skyddsobjektet, vilket de nu har gjort.

– Det är en polisiär händelse. Så vitt jag kan se är de nedtagna nu av insatsstyrkan, nu har de ju begått ett brott och tagit sig in på skyddsområde, säger Stig Nilsson.

Senare meddelade polisen att sex personerna gripits för att ha gjort intrång på skyddsobjekt. Rubriceringen är brott mot skyddslagen.

Grena Knutsen har därefter kunnat lägga till.

Tagit höjd för detta

Enligt Stig Nilsson har Preems produktion inte stoppats av den senaste tidens händelser eftersom man inte arbetar enligt en "just in time"-modell.

– Vi har tagit höjd för olika scenarier hela tiden hela veckan och det har polisen också gjort eftersom det är så mycket poliser i Lysekil för närvarande, säger han.

Greenpeace protesterar mot Preems omdebatterade planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet. Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN