Göteborg

Skola vill stoppa ”machokläder” – föräldrar rasar

Av: 

Josefine Karlsson

Sophie Tanha

Nellie Håkansson

NYHETER

På Jensens grundskola i Göteborg uppmanas eleverna att inte bära mjukisbyxor, ”becknarväskor” och machokläder, rapporterar GP.

I ett mejl skriver rektorn att ”Jensen är inte för alla, men delar man vår uppfattning om vad som är viktigt, då trivs man i regel mycket bra här”.

Nu rasar upprörda föräldrar och Sveriges utbildningsminister mot rektorn som menar att han blivit missförstådd.

Elever på Jensens grundskola i Göteborg ombeds att inte bära kläder som “associeras med machokultur, utanförskap och kriminalitet”, som mjukisbyxor och “becknarväska”, rapporterar Göteborgs-Posten.

Eleverna ska nu klä sig “propert”. Rektorn Sebastian Nyrén Vanneryr har i ett mejl till elever och vårdnadshavare beskrivit hur skolan aktivt arbetat för en förändring de senaste åren.

”90% av eleverna kom från socialt utsatta områden och atmosfären på skolan präglades verkligen inte av den trygghet och studiero vi idag är så stolta över”, står det i mejlet från rektorn Sebastian Nyrén Vanneryr, vilket  DN var först med att rapportera.

Jensens grundskola i Göteborg.

”Jensen är inte till för alla”

Skolan har arbetat med vad den kallar för ”Resan mot toppen” då stenhård disciplin införts och fokus har lagts på de elever som satsar på skolan, skriver GP.

”Idag kommer minst 90% av våra elever från vårt närområde och vi lockar utan tvekan stadens mest ambitiösa och skötsamma elever”, står det i mejlet. Enligt rektorn kan man numera släppa på disciplinen och prioritera arbetet med trivsel på skolan.

"Jensen är inte för alla, men delar man vår uppfattning om vad som är viktigt, då trivs man i regel mycket bra här”, avslutar rektorn mejlet.

Föräldrarna rasar

Beslutet om klädkoden och uttalandet från rektorn får stöd från en del föräldrar, men upprör andra:

– Det har spårat ur. Ett omfattande segregationstänk lyser igenom. Jag känner stark oro för utvecklingen och för mitt barn som går där, säger en förälder till GP.

En annan vårdnadshavare tycker att uttalandet är främlingsfientligt.

– Jag kan tycka det är främlingsfientligt. Jag tycker om mångfald i skolan och hade uppskattat en skola med barn från hela Göteborg, säger en vårdnadshavare till GP.

Utbildningsministern: Väldigt upprörd

Även utbildningsminister Anna Ekström (S) reagerar på rektorns formuleringar.

– Det som gör mig väldigt upprörd det är när jag hör uttryck som att skolan inte är till för alla, eller att någon särskild skola inte är det. Alla svenska skolor ska vara öppna för alla barn och välkomna alla barn – punkt slut, säger hon.

Anna Ekström säger att man inte får ha antagningsregler som utesluter barn från vissa områden, eller barn som klär sig på ett särskilt sätt.

– Naturligtvis ska den som fått det stora ansvaret att bedriva skola i Sverige välkomna barnen som blir antagna. Just nu ligger ett utredningsförslag ute på remiss, som går ut på att reglerna kring antagning till skolor ska stramas till så att friskolor inte själva ska anta elever, utan att det i stället ska göras av en statlig remiss.

– Ett sånt förslag är viktigt om man vill vara säker på att alla skolor tar emot elever på samma sätt, säger Anna Ekström.

Rektorn har i ett ytterligare mejl svarat på kritiken och menar att hans mejl misstolkats, enligt GP. Han betonar att han själv tidigare jobbar i utsatta områden och beklagar de tidigare formuleringarna. Han beskriver dem som klumpiga och att han inte menat att värdera elever utan syftat på en ”kvalitetsresa”.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Göteborg

LÄS VIDARE

Fick sparken – Eriks byxor var för korta

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Skola & utbildning

Barn & unga

Politik