Margaretha lovades vaccin men glömdes bort – dog med covid

I slutet av februari lovade hemsjukvården i Söderköping att Margaretha Johansson, 80, skulle få ett samtal om vaccinationstid inom en vecka.

Samtalet kom aldrig – och två månader senare dog hon med covid-19.

– Läkaren ringde mig och sa att de hade glömt bort Margaretha, säger hennes make Ulf.

Under hela pandemin hade Ulf och Margaretha Johansson varit noga med att följa coronarestriktionerna och höll sig mest hemma i bostaden utanför Söderköping.

I början av året blev det äntligen dags att få vaccin. Först fick Ulf sina sprutor och i slutet av februari hade Margaretha ett möte med hemsjukvården där det bestämdes att hon skulle få besked om vaccinationstid inom en vecka. Men samtalet kom aldrig.

– Jag ringde inte och påminde dem, det kan jag ha lite dåligt samvete för, men man litar ju på dem. Men sen gick hela mars, berättar Ulf.

På påskafton märkte Ulf att Margaretha var sjuk. Hon satt på en stol i köket, tydligt medtagen. Istället för att fira påsk fick de ringa ambulans.

Sista bilden på Margaretha och Ulf tillsammans.
Sista bilden på Margaretha och Ulf tillsammans.

Lades in under påsken

Margaretha kom in till sjukhuset hostandes och med nedsatt lungkapacitet.

– Jag pratade med henne på påskdagen och då sa hon att hon hade fått covid-19.

– Jag tror inte att hon insåg allvaret. När jag pratade med henne sa hon att ”nu får vi ha den förbaskade skylten i hallen igen” och menade den skylten som hemtjänsten sätter upp för att varna för smitta.

Den åttonde april ringde de från sjukhuset och bad Ulf och deras barn att komma in till sjukhuset. Ulf höll Margarethas hand hela natten, och morgonen därpå var Margaretha borta.

– Verkligen sorgligt. Bland det värsta man kan vara med om. Jag mår väldigt risigt nu måste jag säga, det är ensamt och mycket ledsamheter. Det kommer över en ibland.

”Vi glömde Margaretha”

Den 13 april ringde Ulfs telefon. Det var samma läkare som aldrig återkom om Margarethas vaccinationstid två månader tidigare.

– Han ringde mig och beklagade sorgen och sa att jag måste be om ursäkt men vi glömde bort Margaretha.

Ulf har sedan dess IVO-anmält hemsjukvården i Söderköping och väntar nu på beslutet. Eftersom att Ulf själv alltid har varit nöjd med vården är han förvånad över hur Margarethas ärende har skötts.

– Jag pratade med ansvarig sjuksköterska när Margaretha var inne på iva. Jag redogjorde för henne vad som skett och hon sa att om Margaretha fått sina sprutor hade hon förmodligen inte varit här. Jag tycker det är bedrövligt, jag saknar ord egentligen, det får inte ske.

Stöd av barnen

Ulf berättar att han känner en stor saknad efter hustrun och pratar om sorgen som sköljer över honom emellanåt. Han beskriver Margaretha som en mycket varm person.

– Hon var snäll och omtänksam, absolut. Var mycket för barnbarn och barnbarnsbarn.

Tillsammans har paret fem barn, tolv barnbarn och sju barnbarns barn. De är en stor tröst för Ulf.

– Vi har många barn, vi fick tvillinggrabbar sista gången, så jag har bra stöd av familjen.

På nyårsafton firade Ulf och Margaretha 60 år som gifta.

– Det var ett väldigt stillsamt firande, men det var ju den dagen.

Kommunen utreder

Kristoffer Unby, verksamhetschef inom hälso- och sjukvårdsorganisationen i Söderköpings kommun, säger att det just nu pågår en utredning om Margarethas fall.

– Vi kommer kunna slutföra utredningen inom kort och efter det kommer vi kunna se hur vi kan gå vidare, säger han.

Kommer ni vidta några åtgärder för att detta inte ska upprepas?

– Det är det utredningen är till för.

Vad skulle du vilja säga till Margarethas familj som har förlorat en hustru, mamma och farmor som med stor sannolikhet är kopplat till utebliven vaccination?

– Ett dödsfall är såklart otroligt tragiskt men vi behöver utreda vad som har hänt.

Publisert: