Twittrade medan coronasymtomen blev värre – dog utan hjälp

Läget förvärras för varje dag i Indien

Publicerad 2021-04-24

Gång på gång blev Vinay Srivastava, 65, nekad vård på sjukhus.

Då började han twittra i desperation för att få hjälp.

För varje tweet sjönk syrenivån i hans blod. Efter två dagar orkade han inte längre.

Indiens sjukvård är pressad till bristningsgränsen av pandemins andravåg. Landet har nu passerat Brasilien och bara USA har fler bekräftat smittade i världen.

På torsdagen noterades nästan 315 000 nya smittofall – den högsta dygnssiffran i något land under hela pandemin. På fredagen slogs det dystra rekordet ännu en gång med 332 921 nysmittade.

Vaccinkö i Mumbai i Indien.

Bakom siffrorna finns människorna. De som desperat försöker få vård, men inte kommer in på de överfulla sjukhusen. Indiska medier – såväl traditionella som sociala – fylls nu av sådana berättelser.

En son som åker från stad till stad med sin covidsjuka pappa och en syretank i baksätet utan att bli insläppt till någon läkare. En mor som behöver byta sjukhus när syrgasen sinar och tillbringar sitt livs sista 36 timmar i väntan på en ambulans som aldrig kommer.

Saknade rekommendationsbrev

Sedan har vi historien om Vinay Srivastava. Den uppmärksammas i medier världen över just nu och det är inte utan anledning.

Den 65-årige mannen, journalist till yrket, var sjuk med misstänkta covid-symtom och sängliggande i sitt hem i staden Lucknow i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien.

Hans son försökte desperat få något sjukhus att ta emot honom. Men Vinay Srivastava hade inte något rekommendationsbrev från en chefsläkare, ett krav i delstaten för att coronapatienter överhuvudtaget ska få vård.

Tre olika sjukhus vägrade att släppa in 65-åringen, rapporterar Newsweek.

Vädjade på Twitter

I fredags, den 16 april, vände sig Vinay Srivastava i desperation till Twitter. I två dagar vädjade han om hjälp och för varje tweet sjönk syresättningen i hans blod.

95 procent anses normalt och under 88 procent alarmerande, enligt Newsweek.

Redan på fredagen var Vinay Srivastavas syresättning långt under det.

”Läkare och sjukhus i vår delstat har blivit enväldiga. Jag är 65 år och har spondylit som har gjort att min syresättning har sjunkit till 52 och inget sjukhuslabb eller läkare svarar i telefon”, skrev han i ett tweet adresserad till delstatsministern Yogi Adityanath.

Sonen Harshit gav aldrig upp kampen för sin far. När han gång på gång fått nej på sjukhuset försökte han skaffa fram en syrgastank. Till sist fick han låna en av en släkting. Den var tom.

– Jag gick ut vid midnatt för att få den fylld. Det var lång kö till det också. Jag fick slåss med andra för att rädda min far, säger sonen till den indiska tidningen The Print.

På lördagen hade Vinay Srivastavas syresättning sjunkit ännu mer. Han la ut bilder på sin pulsoximeter som mäter syrenivån i blodet. Siffran i ljusblått visade 31 procent.

”När ska någon hjälpa mig?”, twittrade han.

Samtidigt försökte sonen Harshit få chefsläkaren vid det lokala sjukhuset att skriva ett rekommendationsbrev så att pappan skulle få vård. Han stoppades i dörren av vakter.

Det var då han träffade journalisten från The Print som gjorde den här historien känd.

– Min pappa har varit journalist i 30 år, sa en tårögd Harshit till reportern.

– Han har hjälpt människor i hela sin karriär och spenderat alla sina besparingar på att hjälpa de som behöver under pandemin. Men när han kämpar för sitt liv finns det ingen som kan hjälpa honom.

Ministern agerade efter dödsfallet

På lördagsmorgonen hämtades Vinay Srivastavas pcr-test av ett bud. Svaret skulle dröja tre dagar, var beskedet.

Döden kom tidigare än så. På eftermiddagen orkade 65-åringen inte längre.

En bild där familjen sörjer vid Vinay Srivastavas övertäckta kropp spreds på Twitter av Surya Pratap Singh, en lokal tjänsteman i Lucknow.

”Nödropen från journalisten Vinay Srivastava hördes inte medan han var i livet, men även efter hans död fortsatte hans familj att vänta på ambulansen”, skrev han.

पत्रकार विनय श्रीवास्तव की गुहार जीते जी तो नहीं सुनी गयी, मरने के बाद भी उनका परिवार एंबुलेंस का इंतज़ार करता रह ग…
https://t.co/3zb9QkNmBD

I efterspelet har nu delstatsministern beordrat sjukhusen att ta emot patienter med coronasymtom utan krav på varken rekommendationsbrev eller positivt test, uppger The Print.

Människor i kö för att fylla på sina syretankar.

14 miljoner i jackpott: ”Heta skrällar på Stryktipset” – följ expertens
system