Dödade kvinnor

”Jag och många andra här känner skam nu”

Grannarna efter mordet på kvinnan i Huddinge

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Grannarna i Flemingsberg hörde hjärtskärande barnskrik.

I en blodpöl hittades den 32-åriga kvinnan knivhuggen till döds. De fyra små barnen är nu jourhemsplacerade och kvar är grannar som undrar om de hade kunnat göra mer.

– Min man kan inte få bort bilden ur sitt huvud av barnen som sett sin döda mamma, säger grannen Nora.

På morgonen lördagen 3 april larmas polis till en lägenhet i Flemingsberg i Huddinge. I bostaden hittar man en 32-årig kvinna med livshotande skador.

Där är även hennes fyra barn, alla sju år och yngre, samt hennes make. Han, en 46-årig taxichaufför som tidigare varit misstänkt för grov kvinnofridskränkning, grips och har senare gjort vissa medgivanden.

Mordet är ett av flera kvinnomord de senaste veckorna. Ett av de drygt 16 som inträffar varje år i Sverige. Här, liksom i många liknande fall, var de små barnen hemma och de blev vittnen till det som hände.

– Min man kan inte få bort bilden ur sitt huvud av barnen som sett sin döda mamma. Framförallt inte av den äldsta pojken, säger grannen Nora vars make sprang in till lägenheten när han hörde skriken.

Barnen har ingen släkt i Sverige och har nu jourhemsplacerats. I ett LVU-beslut framgår det att barnen varit med om ett trauma, att de troligtvis bevittnat våld även innan mamman mördades och att pappan hoppas att de ska få fortsätta bo tillsammans.

– Alla mord är meningslösa men de här barnen, hur ska det gå för dem? Det är så ofattbart tragiskt, säger grannen.

Hon, liksom många andra i bostadsområdet, har efter mordet rannsakat sig själva. Fanns det något de kunde ha gjort?

Swisha din gåva till kvinnojourerna:

  • Unizon: 1234525275
  • Riksorganisationen kvinnojourer och tjejjourer i Sverige: 1230017822
  • Terrafem: 1239010687

Noras man ska ha sett att barnen blev vittne.

Foto: Blåljusbilder

Verkade leva isolerat

Den 32-åriga kvinnan syntes sällan, hade inget jobb och i lägenheten var alltid gardinerna fördragna, något som stack ut. Hon verkade leva ett isolerat liv med och för sina barn som var hennes allt.

– De där barnen var alltid så välklädda och välkammade och fina. Kvinnan själv upplevde jag som lugn, tyst och from, säger Nora.

Men vissa ska ha vetat att allt inte stod rätt till. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kvinnan ha uppmanats att anmäla den våldsamma maken men att hon inte vågade, han hade hotat henne med att socialtjänsten i så fall skulle ta barnen ifrån henne. Så hon stannade.

– Den här kvinnan älskade sin man och hade rationaliserat våldet hon utsattes för. Dessutom var hon ekonomiskt beroende av honom, säger grannen Nora, som till vardags jobbar med den här typen av frågor och människor som på olika sätt hamnat i utanförskap.

Önskar hon hjälpt till

Hon önskar i dag att hon hade lyssnat på sin magkänsla som sa att allt inte stod rätt till med kvinnan och mannen i lägenheten bredvid.

– Jag och många andra här känner skam nu över att det här har hänt. Det är som att det alltid måste hända det värsta tänkbara, att en kvinna dör, innan samhället vaknar upp.

– Hade jag vetat lite mer om hur hon hade det så hade jag åtminstone kunnat ge henne trygghet och stöd. När man inte känner till sina rättigheter och möjligheter i samhället så är det inte så lätt att söka upp dem, jag hade kunnat hjälpa henne med det.

Grannen Nora känner skam över att inte ha kunnat hjälpa till.

Foto: Blåljusbilder

Nora känner liksom många andra som gjort sina röster hörda om kvinnovåldet hur skevt samhället är. Hur det oftast är kvinnan som måste ge upp sin vardag och bostad och sitt liv för att fly från sin förövare, när det borde vara den som slår som får flytta på sig.

– För oss som bor här är hon inte bara en mördad kvinna i statistiken. Vi är ett samhälle i chock och bedrövelse över att det här har hänt. Vi får aldrig sluta prata om det här ämnet och vi måste bli bättre på alla instanser. Vi grannar måste bli bättre på att se och våga fråga, och så måste samhället hjälpa de som utsätts innan det är för sent.

Kan bli åtal före sommaren

Kammaråklagare Sara Sundström hoppas att åtal ska kunna väckas före sommaren. Som många andra bedrövas hon av våldet mot kvinnor.

– Vi behöver resurser för att utreda och förebygga den här typen av brottslighet, så samhället kan ingripa och skydda offren innan det går överstyr, innan det går för långt, sa hon nyligen till Aftonbladet.

Mannens försvarare, Sabina Saidi, vill inte uttala sig om mannens inställning. I en liten sinnesundersökning som gjorts av mannen, en så kallad P7:a, framkommer det att mannen misstänks lida och ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid dådet. I intervjun som gjorts med honom framkommer att han upplevt sitt jobb som chaufför stressigt och att han förutom några enstaka trafikförseelser är ostraffad.

PODD Männen som dödar kvinnor

Aftonbladet Daily med Kerstin Weigl, reporter på Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Våld i nära relation: Vi vill höra din historia!

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Huddinge

Flemingsberg