Risat lagförslag om vattenskotrar läggs fram

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill se skärpta regler för körning av vattenskoter redan till sommaren. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill se skärpta regler för körning av vattenskoter redan till sommaren. Arkivbild.

NYHETER

Nu lägger regeringen fram ett lagförslag om förarbevis för vattenskotrar.

Förslaget har kritiserats av Lagrådet. Men infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tror att det kommer att leda till skärpta regler redan till sommaren.

Lagrådets synpunkt gällde i huvudsak den obefintliga möjligheten för polisen att återkalla ett förarbevis för vattenskoter, på samma sätt som ett körkort för bil eller förarbevis för snöskoter kan tas ifrån en förare som har begått ett trafikbrott.

Eneroth påpekar att den möjligheten inte kan bli aktuell förrän förarbeviset för vattenskoter är utfärdat.

– Regeringen kommer att åtgärda detta. Vi har gott om tid på oss. Men bara det faktum att vi nu kräver att den som hyr en vattenskoter har ett förarbevis är helt avgörande för att stävja den buskörning som vi har haft, säger han.

Vinna tid

Regeringen fattar beslut om lagförslaget på torsdagen. Huvudsyftet är att få ordning och reda på sjön, framhåller Tomas Eneroth.

Eneroth framhåller att det för att vinna tid är viktigt att nu lämna en proposition till riksdagen, som gör att utbildningsverksamheten omedelbart kan komma igång.

I mitten av juli förra året gick regeringen ut med att den ville se ett krav på förarbevis för vattenskotrar. Transportstyrelsen fick då i uppdrag att ta fram ett förslag på hur såväl ett förarbevis som en utbildning för att få köra vattenskoter skulle utformas.

Inte få förseningar

Knappt ett år senare lägger regeringen alltså fram en proposition. Och den största fördelen med lagförslaget är att det hinner behandlas före sommaren, understryker infrastrukturministern.

– Det är nämligen riksdagens krav, och det är för att vi skyndsamt ska få en ordning där vi redan i sommar har skärpta regler. Annars riskerar vi att hamna i ett läge där vi får förseningar för regleringen och det vill inte jag acceptera.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN