Vädjan från kollektivtrafiken: Tänd ljus hemma

Av:  Klara Stefansson/TT

Res bara om du måste. Det är fortfarande rådet under allhelgonahelgen. SL uppmanar resenärer att sprida ut sina resor till kyrkogårdar och minneslundar, om de nu måste åka. Arkivbild.
Res bara om du måste. Det är fortfarande rådet under allhelgonahelgen. SL uppmanar resenärer att sprida ut sina resor till kyrkogårdar och minneslundar, om de nu måste åka. Arkivbild.

Under allhelgonahelgen samlas många svenskar vid ljusprydda kyrkogårdar och minneslundar.

Resenärer i kollektivtrafiken uppmanas att sprida ut resorna i veckan för att undvika trängsel. Eller allra helst: tänd ljus hemma – och res inte alls.

Allhelgonahelgen innebär ett ökat resande för Storstockholms lokaltrafik (SL). Framför allt på fredagen och lördagen brukar många Stockholmare åka kollektivt till kyrkogårdar eller minneslundar för att tända ljus.

Trafiken som går förbi populära besöksplatser, som exempelvis Skogskyrkogården, kommer liksom tidigare år att förstärkas.

SL uppmanar inför allhelgona: res bara om du måste.

– Tänd ljus hemma. Är det så att du absolut vill åka till en begravningsplats eller en kyrkogård – försök att inte göra det på lördagen. Sprid ut resandet, kanske kan du åka i dag och tända ett ljus på graven, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

SL har tillsammans med Smittskydd Stockholm, Region Stockholm och Stockholms stad gått ut med en vädjan för att undvika trängsel i kollektivtrafiken:

– Vi uppmanar folk att sprida ut resorna till minneslundar och andra platser över veckan, säger Claes Keisu och tillägger senare:

– Så att det inte blir en anhopning framåt helgen.

"Välj en annan dag"

Även invånare i Västmanland varnas om att trängsel kan uppstå i bland annat kollektivtrafiken, rapporterar Vestmanlands Läns Tidning .

”Pandemin har inneburit förluster och stora förändringar för många av oss. Behovet att minnas de som stått oss nära är stort, men försök om möjligt att välja en annan dag än just allhelgonahelgen för ditt besök", skriver region Västmanland i ett pressmeddelande.

Västtrafik, som kör allt från bussar till spårvagnar i Västsverige, har tidigare år inte haft behov av att stärka upp kollektivtrafiken under allhelgonahelgen.

– Men eftersom läget är som det är har vi extra bevakning på trafiken för att göra allt vad vi kan för att trängsel inte ska uppstå. Vi fortsätter också att uppmana våra resenärer att, om det är möjligt, undvika onödiga resor och att hålla avstånd om man måste resa, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

TT: Vad är motiveringen till varför ni inte sätter in fler avgångar för säkerhets skull i coronatider?

– Det är för att vi inte har sett det trycket tidigare år, men vi följer trafikläget löpande över hela dygnet, säger Mette Ramquist.

Stand by-bussar redo

Historiskt sett har det inte varit fler resenärer under allhelgonahelgen i Skåne, uppger Saman Tondnevis, affärsområdeschef för bussar på Skånetrafiken.

Trafiken kommer trots allt att stärkas upp, bland annat med ökad nattrafik på lördagen.

– I exempelvis Helsingborg kommer vi även ha några stand by-bussar som kan rycka in utifall det skulle behövas. Det pågår en dialog hos oss om vi ser liknande behov på andra ställen inom Skåne.

Resenärer som måste resa kollektivt uppmanas, liksom alla dagar, att undvika populära resetider. På helger är det ofta som mest trångt mitt på dagen.

– Kanske kan du besöka platsen du ska till tidigt på morgonen eller senare på kvällen, så hjälper du till att sprida ut resandet, säger Saman Tondnevis.

Publisert: