Väder

SMHI varnar för ”mycket hårda vindar” efter dödsorkanen från USA

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

SMHI utfärdar varningar för mycket hårda vindar på flera håll i landet.

Det är resterna av den amerikanska orkanen Zeta som kommer föra med sig busväder över hela landet.

– Vi går ut och varnar för mycket hårda vindar i de här områdena men det kommer bli ovanligt blåsigt i nästan hela landet, säger hon.

Hårt väder, snökaos, och stormvindar. Vädret det kommande dagarna i Sverige kommer vara väldigt varierat – men den gemensamma nämnaren i hela landet är att det kommer bli hårt väder.

SMHI går nu ut och utfärdar klass 1-varningar för mycket hårda vindar längs Bohuskusten, norra Örebro län, Dalsland och områdena kring Vänern i Västra Götaland.

Men det kommer bli blåsigt i hela landet säger Moa Hallberg som är meteorolog på SMHI.

– Vi går ut och varnar för mycket hårda vindar i de här områdena men det kommer bli ovanligt blåsigt i nästan hela landet, säger hon.

”Besvärligt väder”

Hon säger att det kan blåsa upp till 24 meter per sekund i de värst drabbade regionerna.

– Det kommer bli ett ganska besvärligt väder i de värsta områdena och vissa områden kommer kanske bara uppleva detta som ett vanligt höstväder, säger hon.

Även i nordligaste Sverige har en klass 1-varning utfärdas.

– I nordligaste lapplandsfjällen kommer den hårda blåsten blandas med både snö och blötsnö. Där kommer det bli ett väldigt besvärligt väder, säger Moa Hallberg.

Orkanrester

Anledningen bakom det besvärliga vädret är bland annat den orkan vid namn Zeta som i veckan har krävt flera dödsoffer och lämnat miljontals strömlösa i USA. Men ett sådant väder är inte att vänta i Sverige.

– Det är resterna av orkanen och ett lågtryck som kommer in över Sverige. Men det kommer inte alls vara lika kraftiga vindar som det har varit i USA, säger Moa Hallberg.

Det hårdaste vädret väntas i komma under måndagen. Med lågtrycket och orkanresterna kommer även mildare vindar vilket gör att nästa vecka kommer bli varmare än vad som är normalt för årstiden på flera håll i landet.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI

Orkan