Universitetslektor våldtog barn och ”wallraffade pedofiler”

Hade ”homoerotiska relationer med pedofiler i forskningssyfte”

Publicerad 2021-03-06

Universitetslektorn våldtog barn och utsatte dem för grova sexuella övergrepp i sin bostad, på sitt lantställe och i Eriksdalsbadets bastu.

Han säger i förhör att han även haft ”homoerotiska relationer med män med pedofila drag” och wallraffat dem i ”forskningssyfte”.

Nu döms lektorn till nio års fängelse.

I fyra år utsatte universitetslektorn två unga pojkar för åtta grova våldtäkter och flera fall av grova sexuella övergrepp. Brotten ägde rum när han satt barnvakt till sina vänners barn som då var i tidig skolålder.

Övergreppen skedde vid flera tillfällen i mannens bostad i Stockholm, på sitt lantställe samt i en bastu på Eriksdalsbadet. Mannen, som är i 50-årsåldern, ska ha bett barnen hålla händelserna hemliga. Själv nekar han till all inblandning i brotten.

I oktober 2020 greps lektorn efter att ett övergrepp uppdagats. Därefter har flera grova sexbrott mot barn framkommit under utredningens gång.

Två år innan det första bevisade övergreppet ska lektorn ha sökt hjälp på en mottagning för oönskad sexualitet efter att han blivit påkommen med bilder på nakna pojkar i sin Ipad.

Eriksdalsbadets omklädningsrum, där lektorn begick övergrepp på pojkarna.

Chattade med pedofiler i ”forskningssyfte”

Chattkonversationer visar även att lektorn haft sexuellt intresse gällande barn och chattat om detta med två män. Lektorn förklarar det med att han ska ha chattat med männen i ”forskningssyfte”.

”Först hade han bara homoerotiska relationer med männen. När han förstod att männen hade pedofila drag och visade sig gilla unga barn övergick han till att fortsätta kontakterna utifrån forskningsändamål”, står det i domen.

Mannen är docent och berättar i förhör att han forskar på moral och normer.

”När det visade sig att männen hade böjelser som inte överensstämde med hans övergick han till att wallraffa männen och försöka få svar på bland annat vad männen hade för erfarenhet från tiden när de själva var barn, hur de haft sex som vuxna respektive om de var aktiva pedofiler”, står det i domen.

Tingsrätten tror dock inte på lektorns förklaring och bedömer det som en efterhandskonstruktion.

Döms till nio års fängelse

Mannen döms nu till nio års fängelse och totalt 615 000 kronor i skadestånd.

”Enligt tingsrätten står det klart att han har missbrukat det särskilda förtroende han fått avseende målsägandena. Även i övrigt delar tingsrätten åklagarens uppfattning. Samtliga brott är alltså att bedöma som grfova på de sätt som åklagaren har gjort”, står det i tingsrättens bedömning.

Eriksdalsbadets omklädningsrum, där lektorn ska ha begått övergrepp på pojkarna.