808 män registrerade sig på falsk sugardejtingsida

På en helg registrerade 808 personer sig på sajten hyrflickvän.se.

Sidan såg ut som en sugerdejtinghemsida men var egentligen en kampanj för att belysa hur vanligt fenomenet är i Sverige.

– 134 av männen ville komma i kontakt med underåriga. Det gör mig extremt upprörd, säger Ida Östensson, på organisationen Child10.

I helgen öppnade en ny sajt upp. Den hette hyrflickvän.se och marknadsförde sig som en plats där att investera i för intima möten.

Sajten är dock en kampanj av anti trafficking-organisationerna Child10 och Realstars.

– Vi ville sätta ljuset på det här och visa vilket stort problem det är att digitala bordeller finns och är helt öppna, säger Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan Child10.

Hyrflickvän.se var bara öppen under helgen 9–11 oktober men totalt hann 808 personer anmäla sig. Ett högre högre antal än vad organisationerna bakom projektet trodde på.

När personerna registrerade sig på sajten fick de själva ange sin ålder och vilken ålder de önskade att deras ”hyrflickvän” skulle ha.

Så här såg sajten ut.
Så här såg sajten ut.

134 sökte kontakt med barn

Snittåldern för männen som registrerade sig låg på drygt 33 år men enligt Ida Östensson är det vanligt att män anger en längre ålder än vad de faktiskt har.

Snittåldern på tjejerna som eftersöktes låg på 20 år. Men många ville däremot träffa ännu yngre tjejer. Enligt organisationerna var det 134 män som sökte kontakt med personer under 18 år.

– Det gjorde mig extremt upprörd. Jag vet att män utnyttjar barn, men att det skulle vara en så hög siffra som var sjätte man som registrerade sig trodde jag inte, säger Ida Östensson.

Gränsen mellan prostitution och sugardejting kan vara oklar. Men enligt Ida Östensson kan man likställa de båda begreppen.

– Hela idén går ut på att en person ska ersätta en annan för umgänge. Personer som själv har befunnits sig i en sån här situation vittnar om att fysisk aktivitet alltid förväntas på sikt, säger Ida Östensson

Sidan marknadsfördes genom att köpa sökord som var specifikt riktade till sexköpare. Utöver det delades flyers och affischer ut på ett 60-tal orter runt om i Sverige.

Ida Östensson på organisationen Child10.
Ida Östensson på organisationen Child10.

Vill att sidorna ska dömas

Enligt organisationerna finns det just nu ett 15-tal svenska digitala bordeller, så som escort-, sex-och sugardatingsidor.

– Det första vi vill göra är att hemsidorna som finns där det här sker helt öppet ska dömas för koppleri. Hemsidorna kommer ofta undan då de är registrerade utomlands. Vi tycker inte att det ska hindra personerna bakom hemsidorna för att dömas eller vara ett hinder för att stänga ner sidorna, säger Ida Östensson.

Med projektet vill organisationerna även få till krav på skärpta straff för de som köper sex och att de personerna som utsätts ska få mer resurser och stöd.

Nyligen fick Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utvärdera sexköpslagen och specifikt granska sugardejting. Utredningen ska vara klar i april 2022.

Organisationerna har tagit bort tio procent av personerna anmälde sig som en felmarginal. Siffrorna visar hur många som anmälde sig på hemsidan under tre dagar och är inte ett statistiskt underlag.

Publisert:

LÄS VIDARE