Oppositionen pressar regeringen om vapen på Estonia: ”Lägg korten på bordet”

Oppositionen pressar nu regeringen om M/S Estonia och de nya upptäckterna kring vraket.

SD och M kräver svar från utrikesminister Ann Linde (S) – och KD begär nu riksdagsdebatt med inrikesminister Mikael Damberg (S) om vapentransporterna på Estlandsfärjan.

– Regeringen måste lägga korten på bordet om vad man egentligen vetat, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Upptäckten av ett tidigare okänt - meterstort - hål i M/S Estonias vrak väcker fortsättningsvis debatt.

Flera oppositionspartier kräver nu svar från regeringen om flera känsliga aspekter kring förlisningen.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson lämnade på måndagseftermiddagen in en begäran om debatt i riksdagen med anledning av fynden på Östersjöns botten. Riksdagsledamotens begäran är riktad till inrikesminister Mikael Damberg (S) som är ansvarigt statsråd.

Mikael Oscarsson (KD).
Mikael Oscarsson (KD).

Vill häva gravfrid

I skrivelsen till riksdagen tar KD sikte på vapentransporterna på M/S Estonia veckorna före förlisningen som avslöjades av SVT:s ”Uppdrag Granskning” 2004 och därefter bekräftades i en offentlig utredning.

”Hade de militära transporterna – som länge hölls hemliga - någon betydelse för Estonias förlisning?”, frågar sig KD-ledamoten.

Han vill att regeringen omedelbart tillsätter en transparent utredning av inte bara den nyupptäckte skrovskadan utan också om militärtransporterna på färjan och vad regeringen egentligen visste.

” Är det inte mer troligt att den svenska regeringen i själva verket fick information om militärtransporterna direkt efter olyckan? Kan det i så fall förklara beslutet att inte bärga båten och de omkomna, dykförbudet och förslaget på cementövertäckning?”.

Mikael Oscarsson anser att gravfriden behöver hävas så att en undersökning kan göras av färjan.

– Gravfriden kan inte vara ett hinder för att vi ska få svar på de här frågorna. Det måste nu bli en utredning som inkluderar dykoperationer med full redovisning till allmänheten och medier, men också en utredning av om när regeringen fick uppgift om den känsliga lasten ombord och hur det påverkade beslutet om bärgningsfrågan, säger Mikael Oscarsson.

Han anser att en utredning måste göras för de anhörigas skull – men också för att stävja konspirationsteorier.

– Att Sverige inte förmår ge några svar skapar ett eldorado för konspirationsteoretiker. Regeringen måste lägga korten på bordet om vad vetat om den här militärtransporten.

Anne Linde (S).
Anne Linde (S).
Mikael Damberg (S).
Mikael Damberg (S).

”Måste svara”

Under måndagen stod det också klart att utrikesdepartementet kallats till en utfrågning i utrikesutskottet på torsdag efter att både Sverigedemokraterna och Moderaterna krävt det.

– Jag anser att utrikesminister Ann Linde måste svara på hur hon ställer sig till om en utredning ska äga rum. Jag tycker också det är motsägelsefullt att prata om att bedöma nya uppgifter samtidigt som man slår fast att man står bakom haverikommissionens slutrapport. Det är märkligt, säger Björn Söder, Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark vill har svar på ”hur regeringen hanterat relationerna med de andra berörda länderna, och hur man ställer sig till deras krav”, uppger partiet i en kommentar.

Björn Söder (SD).
Björn Söder (SD).

PODD Allt om nya Estonia-uppgifterna

Aftonbladet Daily pratar med regissören bakom dokumentären.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE