Coronapandemin

Samordnaren om vaccinläget: ”Det börjar närma sig för fas 4”

Vaccinatör larmar: Färre vaccinerar sig nu

Av: 

Amanda Hällsten

Beri Zangana

NYHETER

Allt fler regioner i landet öppnar vaccineringen för alla personer över 18 år.

Men trots att det finns flera lediga vaccintider i Stockholm har regionen inte öppnat för sista fasen – än.

– Det börjar närma sig att gå vidare nu, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Allt fler regioner öppnar för sista vaccinfasen nu. Västra Götalandsregionen, Region Kalmar, Region Jönköping och Region Värmland har meddelat att de inlett fas 4, där alla personer över 18 år räknas in.

Region Skåne meddelade på måndagen att regionen strax går in i sista fasen. Enligt region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg, närmar det sig även i Stockholm.

– Vi har inte fastställt ett datum för när vi öppnar för fas 4. Jag kan inte nu säga exakt dag, men vi ser att trycket börjar avta i den gruppen där vi är nu, och att andelen vaccinerade stiger. Då börjar det närma sig att gå vidare, säger han.

Här bokas enbart 5 procent av vaccintiderna

För snart två veckor sedan påbörjades vaccineringen av fas 3 i Stockholm. Det innebär att alla personer över 60 år kan boka tid för vaccin.

I början av den tredje fasen gick tiderna åt snabbt, men nu har bokningstrycket börjat avta. I Kistamässan i Kista, norr om Stockholm, fanns det på söndagen närmare 1000 lediga tider. Den stora hallen ekade i princip tom, när Aftonbladet var på plats.

För en vecka sedan hade bara en tredjedel av tiderna i Rinkeby bokats. Krys vaccinsamordnare, Maria Christoffersson, anser att läget för vaccinbokningar i Stockholm är ännu värre på måndagen.

I ett sms till Aftonbladet skriver hon att endast 5 procent av vaccineringskapaciteten i Rinkeby är uppbokad. I Nacka är 20 procent av kapaciteten för kommande vecka uppbokad.

”Vi har både vaccin och sköterskor som bara står och väntar på att få vaccinera befolkningen” skriver hon.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.

2000 lediga tider förra veckan

Magnus Thyberg bekräftar att färre vaccintider bokas nu, jämfört med i början av fas 3.

– Under veckan som varit hade vi ett högt bokningstryck. Av 53 000 tider bokades 51 000 tider upp. Men i slutet av veckan, mot helgen, har bokningstrycket blivit lägre, säger Magnus Thyberg.

Varför har bokningstakten avtagit?

– Oavsett vilken åldergrupp vi vaccinerat har trycket varit som högst när vi just öppnat för en ny grupp. Då är det många som vill vaccinera sig tidigt, men sedan ser vi att det övergår till en lägre hastighet efter ett tag.

Förra veckan var det 2000 lediga tider, är det inte dags att öppna för fler åldersgrupper nu?

– I fasen som vi är i nu finns många riskgrupper som måste få sitt vaccin först. De medicinska riskgrupperna vaccineras på sina vårdcentraler och sjukhus, och det tar lång tid att leta upp alla i riskgrupp. Men vi ser att det går framåt även där, säger Thyberg, och fortsätter:

– Det är viktigt att vi balanserar. Vi ska ha en hög hastighet, men det är också viktigt att de mer prioriterade grupperna har möjlighet att boka och få tid för vaccination. Den balansen tittar vi på varje dag.

Vad händer med de doser som finns, som inte används?

– Man sparar dem till en kommande dag. Det finns inga signaler om att doser har slängts. Man anpassar doserna efter hur många tider som bokats, säger Thyberg.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Här ekar vaccinhallen tom – 1 000 lediga tider

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Stockholm