Coronapandemin

Statsminister Löfven besökte galleria fyra dagar före jul

Av: 

Indra Nordemar

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Stefan Löfven var i Gallerian i centrala Stockholm under julhandeln.

Trots att han själv uppmanat svenska folket att undvika trängsel.

– Statsministern har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel, säger Löfvens pressekreterare Mikael Lindström.

Den 20 december besökte Stefan Löfven Gallerian i centrala Stockholm – två dagar efter att regeringen uppmanat svenska folket att undvika köpcentrum och att ingen trängsel får förekomma i julhandeln. Det avslöjar tidningen Expressen.

– Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar. Vi vet hur farligt det här är. Vi har nästan 6 000 människor avlidna, sa statsminister Stefan Löfven under en presskonferens den 3 november.

Inte första besöket i köpcentret

Men enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet ska Löfven, tillsammans med sina livvakter, ha gått in i butiken Stjärnurmakarna och tittat på klockor. Och det var inte heller första gången han besökte Gallerian under december månad.

– Jag såg Löfven i Gallerian, så jag tog en snabb bild och tänkte inte mer på det. Senare såg jag honom titta på någonting i disken tillsammans med ett biträde och ytterligare en person, säger vittnet.

Enligt Folkhälsomyndighetens nationella råd som gäller sedan den 14 december står bland annat:

”Undvik att i onödan vistas i affärers och köpcentrums lokaler.”

– Statsministern var inte i Gallerian för julklappsinköp, utan för att hämta ut en sak han hade lämnat in tidigare i december. Statsministern har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel, säger Löfvens pressekreterare Mikael Lindström till Aftonbladet.

Anders Tegnell svar på händelsen

Under dagens presskonferens av FoHM ställdes frågor till Anders Tegnell angående Stefan Löfvens besök i Gallerian.

Tegnell menar att han inte kan bedöma om det var en onödig risk för statsministern att besöka köpcentret vid tidpunkten, då han inte känner till bakgrunden.

Blir du överraskad när du får höra att statsministern och justitieministern besökt sådana platser?

– Vi gör inga individbedömningar, vi jobbar med att få ner smittspridningen, säger han när Expressen ställer frågan.

Riktade kritik mot minister i julhandeln

I mellandagarna var justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ute och shoppade i köpcentret Nova Lund, strax utanför Lund. Vilket Stefan Löfven riktade stark kritik mot.

”Statsministern har haft kontakt med justitieministern, som har redogjort för händelsen på annandag jul och möjligheten att då kunna hålla säkert avstånd vid inköpstillfället. Statsministern delar justitieministerns uppfattning om att det var oförsiktigt.”, skrev Löfvens pressekreterare Mikael Lindström till DN.

Stefan Löfven besöker galleria under julrushen

Svensk Handel har tidigare varit kritiska mot regeringen och Folkhälsomyndighetens uppmaning om att ställa in årets mellandagsrea.

Men de vill inte kommentera statsministerns galleriabesök.

– Det visar naturligtvis att de här frågorna inte är helt enkla, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Uppgifter: ”Morgan Johansson handlade en liten vitvara”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stefan Löfven

Stockholm

Julhandeln

Coronaviruset