Coronapandemin

Varannan svensk ler mindre nu än innan pandemin

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Om du känner att saker inte känns lika roliga nu som innan pandemin är du inte ensam.

En ny studie visar att 45 procent av alla svenskar ler mindre nu än innan coronans intåg i våra liv.

– Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige, Annika Billing på Operation Smile, i ett pressmeddelande.

Känner du att du drog på smilbanden mindre under 2020? I så fall är du långt ifrån ensam.

En undersökning gjord av Novus på uppdrag av hjälporganisationen Operation Smile visar nämligen att nästan hälften, 45 procent, ler mindre än vad de gjorde före coronapandemin.

– Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige, men förhoppningsvis vänder den här utvecklingen när pandemin är över, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile i ett pressmeddelande.

Pensionärer ler ännu mindre

Men det finns grupper som både ler mer och som ler mindre. Personer som är mellan 65 och 79 år säger att de ler ännu mindre nu. Hela 59 procent i åldersgruppen säger att de ler mindre nu än vad de gjorde innan pandemin.

Varannan svensk ler mindre nu än man gjorde innan pandemin kom.
Annika Billing på Operation Smile uppmanar folk att le till varandra, för att sprida hopp.

Men samtidigt är studenterna gladare än vanligt. Där säger varannan student, 49 procent, att de ler mer i dag än för ett år sedan.

– Att vi ler mot varandra är viktigt för att skapa en känsla av trygghet i samhället. Leenden är extra viktiga för barn och vi vuxna har ett stort ansvar för att sprida en känsla av hopp till barn i dessa dystra tider, säger Annika Billing, i pressmeddelandet.

”Vet vad ett leende kan göra”

Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarliga ansiktsmissbildningar, framför allt läpp-käk-gomspalt. Många av dem har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda.

– Eftersom vi varje dag hjälper barn med läpp, käk- och gomspalt att kunna le vet vi vilken skillnad ett leende kan göra, Annika Billing, i pressmeddelandet.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Psykisk hälsa